Пицата е сред най-популярните ястия по света. Редовно милиони хора консумират италианския специалитет. Различните националности по света обаче с времето са преработили рецептата.
Лангош
Ако решите да посетите Унгария, задължително опитайте техния вариант за пица, наречен Лангош. Специалитетът е пържен хляб, приготвен от брашно, мляко, щипка захар, а в някои случай към сместа се добавя и заквасена сметана, кисело мляко и картофено пюре.
След като се опържи, тестото се гарнира със заквасена сметана, сирене и колбас. На много места предлагат и сладък вариант на този вид пица – с пудра захар или сладко.
Тарт Фламбе
Във Франция също са изработили специфична рецепта за пица, като са нарекли кулинарното изкушение Тарт Фламбе. Преведено от френски език името означава пай, опечен в пламъци.
То е тънко тесто, разточено във формата на триъгълник. Тестото се покрива със сирене, сметана, нарязан лук и някакъв колбас като бекон.
Кока
Популярните малки пици в Испания се наричат пици Кока. Те могат да бъдат сладки или солени. Тестото се замесва с брашно, яйца, сол, захар и мая. Сладките версии се гарнират с плодове и ядки, а солените – с риба, месо, сирене и зеленчуци.
Макинаш
Най-често приготвяната пица в Ливан се нарича Макинаш. Тестото при нея се гарнира с кайма, кашкавал, мащерка, чили и спанак. В страната често сервират специалитета за закуска с ментов чай и сирене.
Хот-дог пица
В Китай приготвят пица от малки парчетата хот-дог, които се подреждат в кръг. Отгоре парчетата се покриват със скариди и майонеза и вече може да се насладите на вкуса на популярната Хот-дог пица.
Дийп Диш
Типичната пица в Чикаго се нарича Дийп Диш и се приготвя, както популярният в САЩ пай. Първата част на тестото се поставя в дълбок съд, след което се гарнира с желаните продукти. След това се поставя втората част от тестото, а отгоре се поставя доматен сос и сирене, след което се пече.
Класически рецепти за пици си остават пица Маргарита, Неаполска пица, Пица Куатро Формаджи, Пица с морски дарове, Пица Пеперони.
Коментари