Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три рецепти за пълнен заек от цял свят

Три рецепти за пълнен заек от цял свят

Заек

За мнозина домакини пълненето на заек изглежда прекалено сложно, но ако спазвате няколко основни правила ще можете без проблеми и за кратко време да се справите с тази задача. Ето 3 лесни рецепти за приготвянето на пълнен заек.

Пълнен заек, покрит с бекон

Необходими продукти: 1 заек, 1/2 водна чаша ориз, 1 глава кромид лук, 150 г гъби, 100 г масло, тлъст бекон, нарязан на тънки резени, 3 чаши вода, 700-800 г картофи. За плънката се слага сол, черен пипер и чубрица, а на картофите - каквито подправки желаете.

Начин на приготвяне: Вътрешностите на заека се измиват, нарязват на дребни парченца и се задушават в масло. В тиган се запържва оризът със ситно нарязания лук. Прибавят се нарязаните гъби и задушените вътрешности. След като се запържи всичко леко, се изсипва 1 чаша вода, всички подправки и сол на вкус. Като изври водата, сместа е готова. С тази плънка се пълни предварително измитият заек и се зашива с конец. Отделно обелете и нарежете картофи под каквато форма желаете. Подправете ги на вкус.

Сложете по няколко картофа на дъното на намазана с масло тавичка, върху които ще поставите посоления и намазан с масло и червен пипер пълнен заек, за да не загори. Около него наредете останалите картофи, а ако Ви е останало от плънката, може да сложите в едниния край на тавата и от нея. Самият заек покрийте с бекона, за да не стане прекалено сухо месото. Доливат се 1-2 чаши вода в зависимост от размера на тавата. Всичко това се пече под капак в предварително загрята на 220 градуса фурна.

Пълнен заек с телешка кайма

заешко

Необходими продукти: 1 заек, 400 г телешка кайма, 2 нарязани на ситно моркова, 1 настърган кромид лук, 250 г. нарязани на ситно гъби, 150 г галета, сол, 100 г масло, 700- 800 г. картофи, червен пипер и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Тази рецепта се различава от предходната единствено със своята плънка и с това, че не покривате заека с бекон, а го намазвате само с масло, сол и червен пипер на вкус. В тиган запържвате нарязаните на ситно лук и моркови и добавяте каймата. Накрая слагате гъбите, галетата, подправките и малко вода. След като тя изври, можете с така приготвената плънка да напълните заека, а около самия заек да разпределите картофите.

Пълнен заек в гювеч

Можете да напълните заека с каквато искате плънка, но в този случай ще го печете в гювеч със сос.

Необходими продукти за соса: 1 голям буркан консервирани домати, 2 нарязни на ивици глави кромид лук, 50 г. масло, 2 с. л. брашно, 1 чаша червено вино, 150 г. зелени маслини без костилка, 2 скилидки чесън, дафинов лист, зрънца черен пипер, 1 ч. л. мед, сол и риган на вкус.

Начин на приготвяне: Сложете в тефлонова тенджера или голям тиган маслото и в него запържете лука. Към него добавете виното, почти всички домати, дафиновия лист и нарязания на ситно чесън. След около 15 минути разтворете брашното в останалите домати и прибавете всички подправки заедно с меда. След 5 мин. извадете дафиновия лист, сложете соса в гювеча и положете заека в него.

Опитайте още Пълнен заек с картофи, Пълнен заек с прясно зеле, Пълнен заек по царски, Пълнен заек с гарнитура в собствен сос, Пълнен заек с булгур.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest