За мнозина домакини пълненето на заек изглежда прекалено сложно, но ако спазвате няколко основни правила ще можете без проблеми и за кратко време да се справите с тази задача. Ето 3 лесни рецепти за приготвянето на пълнен заек.
Пълнен заек, покрит с бекон
Необходими продукти: 1 заек, 1/2 водна чаша ориз, 1 глава кромид лук, 150 г гъби, 100 г масло, тлъст бекон, нарязан на тънки резени, 3 чаши вода, 700-800 г картофи. За плънката се слага сол, черен пипер и чубрица, а на картофите - каквито подправки желаете.
Начин на приготвяне: Вътрешностите на заека се измиват, нарязват на дребни парченца и се задушават в масло. В тиган се запържва оризът със ситно нарязания лук. Прибавят се нарязаните гъби и задушените вътрешности. След като се запържи всичко леко, се изсипва 1 чаша вода, всички подправки и сол на вкус. Като изври водата, сместа е готова. С тази плънка се пълни предварително измитият заек и се зашива с конец. Отделно обелете и нарежете картофи под каквато форма желаете. Подправете ги на вкус.
Сложете по няколко картофа на дъното на намазана с масло тавичка, върху които ще поставите посоления и намазан с масло и червен пипер пълнен заек, за да не загори. Около него наредете останалите картофи, а ако Ви е останало от плънката, може да сложите в едниния край на тавата и от нея. Самият заек покрийте с бекона, за да не стане прекалено сухо месото. Доливат се 1-2 чаши вода в зависимост от размера на тавата. Всичко това се пече под капак в предварително загрята на 220 градуса фурна.
Пълнен заек с телешка кайма
Необходими продукти: 1 заек, 400 г телешка кайма, 2 нарязани на ситно моркова, 1 настърган кромид лук, 250 г. нарязани на ситно гъби, 150 г галета, сол, 100 г масло, 700- 800 г. картофи, червен пипер и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Тази рецепта се различава от предходната единствено със своята плънка и с това, че не покривате заека с бекон, а го намазвате само с масло, сол и червен пипер на вкус. В тиган запържвате нарязаните на ситно лук и моркови и добавяте каймата. Накрая слагате гъбите, галетата, подправките и малко вода. След като тя изври, можете с така приготвената плънка да напълните заека, а около самия заек да разпределите картофите.
Пълнен заек в гювеч
Можете да напълните заека с каквато искате плънка, но в този случай ще го печете в гювеч със сос.
Необходими продукти за соса: 1 голям буркан консервирани домати, 2 нарязни на ивици глави кромид лук, 50 г. масло, 2 с. л. брашно, 1 чаша червено вино, 150 г. зелени маслини без костилка, 2 скилидки чесън, дафинов лист, зрънца черен пипер, 1 ч. л. мед, сол и риган на вкус.
Начин на приготвяне: Сложете в тефлонова тенджера или голям тиган маслото и в него запържете лука. Към него добавете виното, почти всички домати, дафиновия лист и нарязания на ситно чесън. След около 15 минути разтворете брашното в останалите домати и прибавете всички подправки заедно с меда. След 5 мин. извадете дафиновия лист, сложете соса в гювеча и положете заека в него.
Опитайте още Пълнен заек с картофи, Пълнен заек с прясно зеле, Пълнен заек по царски, Пълнен заек с гарнитура в собствен сос, Пълнен заек с булгур.
Коментари