Пълненото и добре изпечено пиле е популярно ястие по целия свят. Не е особено сложно и след като го сложите във фурната, може доста дълго време да не се занимавате с него. Независимо дали е приготвено с гарнитура или просто със сос, то е подходящо ястие както за ежедневието, така и за по-официални поводи.
Това, което трябва да знаете, е, че пилето трябва да е почистено от вътрешностите, да е измито и след като се напълни, да се зашие с хирургически конец. Ето пет варианта от цял свят за плънка, с която можете да напълните едно пиле:
Пълнено пиле по балканска рецепта
Необходими продукти за плънката: 1 ч. ч. ориз, 250 г гъби, 1 глава кромид лук, 3 с. л. олио, сол, черен пипер и чубрица на вкус.
Начин на приготвяне: Измитият и изсушен ориз се запържва в олиото заедно с нарязания лук. Към тях се прибавят нарязаните на ситно гъби и 1 ч. ч. вода. След като оризът започне да омеква, се подправя на вкус и с него се пълни пилето, което се пече във фурна.
Пълнено пиле по германска рецепта
Необходими продукти за плънката: 100 г телешка кайма, 100 г свинска кайма, 100 г сланина, 500 г сварени кестени, 4 скълцани скилидки чесън, 100 г ситно нарязани гъби, сол и черен пипер на вкус.
Начин наприготвяне: Кестените се смилат на пюре и към тях се прибавят всички останали продукти и подправките. Всичко се разбърква добре и със сместа се пълни пилето, което след това се пече.
Пълнено пиле по мексикански
Необходими продукти за плънката: 2 накиснати в мляко филии хляб, 2 ситно нарязани глави лук, 3 яйца, 150 г ситно нарязани колбаси, 3 ситно нарязани скилидки чесън, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Лукът се задушава в мазнина заедно с хляба и към тях се прибавят и останалите продукти и подправки. С тази смес се пълни пилето, което се пече в глинен съд.
Пълнено пиле по френски
Необходими продукти за плънката: 1 настъргана глава лук, 100 г телешка кайма, 150 г пилешки дробчета, 150 г пилешки сърца, 1 натопена в мляко филия хляб, сол и черен пипр на вкус.
Начин на приготвяне: Пилешките сърца и дробчета се нарязват на ситно и се задушават заедно с лука и каймата. Накрая към тях се добавят подправките и хлябът, всичко се разбърква и с него се пълни пилето.
Пълнено пиле по китайски
Необходими продукти: 4 глави нарязан на ситно лук, 150 г пилешки сърца, 150 г пилешки дробчета, 1 ч.ч. коняк, сол, черен пипер и джинджифил на вкус.
Начин на приготвяне: Всички продукти се нарязват на ситно, към тях се добавят подправките и се разбъркват. С така приготвената смес се пълни пилето, което се вари на силен огън за около 2 часа.
Опитайте още Пълнено пиле с гъби, Пълнено пиле със сирене, Пълнено пиле с ориз, Пълнено пиле с ориз в гювеч, Празнично пълнено пиле и Пълнена кокошка.
Коментари