Пълненото пиле присъства често на нашата трапеза, независимо дали има специален повод за празненство или не. И всички го обичат - с плънка от ориз, гъби, запържени зеленчуци, вариантите за вкусно пълнено пиле са много.
Ако искате да зарадвате и поглезите семейството си, вижте няколко от нашите разкошни идеи за пълнено пиле:
1. Мариновано пълнено пиле
За да изпълните тази рецепта, е от важно значение да подготвите пилето 10 часа предварително - това е необходимото време, за да се получи сочно, крехко пиле с хрупкава обвивка и вкусен пълнеж.
Това е любима рецепта, в която сме убедени, че ще се влюбите.
За мариноването:
вода - 2 л
сол - 4 с.л.
захар - 3 с.л.
черен пипер - 1 ч.л.
чесън - 5 скилидки
кориандър
пиле - 1 кг или 1 1/2 кг.
клечки за зъби
За плънка:
пилешки дробчета - 500 г
ориз - 150 г
лук - 1 глава
черен пипер - 1 ч.л.
сол
Приготвяне: Маринатата се приготвя, като се смесят всички продукти в една по-дълбока купа или тенджера. Пилето се изчиства, измива и се набучва с клечки за зъби (всички части, нека клечките да са на близки разстояния), след което се пуска в купата с маринатата. Така престоява за 10 часа - идеално се получава, когато мариновате пилето вечерта и на сутринта си подготвяте плънката и изпечете.
Пригответе плънката, като посварите леко дробчетата и ги нарежете на малки кубчета. Запържете ги с лука и ориза, овкусете с подправки на вкус и залейте с водата, където са се посварили дробчетата. Напълнете пилето и изпечете до готовност на умерена фурна.
2. Пълнено пиле с ябълки
Веднъж опитали пълнено пиле с ябълки, със сигурност ще опитате отново.
Необходими продукти:
пиле - 1 кг
ябълки - 2 бр.
стафиди - 100 г
лук - 1 глава
Приготвяне:
Посварете пилето в подсолена вода или просто го намажете със сол и масло - отвън и отвътре. Нарежете ябълките на малки кубчета и ги запържете с глава лук и със стафидите. Напълнете пилето и изпечете до готовност като от време на време го обръщайте, за да се изпече равномерно отвсякъде.
3. Пълнено пиле с гъби и ориз
Необходими продукти:
пиле - 1 бр.
гъби - 200 г
ориз - 150 г
лук - 1 глава
черен пипер - 1 к.л
червен пипер - за намазване
сол - на вкус
Приготвяне:
Запържете гъбите в загрят зехтин. Добавете ориза и лука, продължавайте да запържвате, докато оризът стане прозрачен. Сипете 1 ч.ч. вода и изчакайте, докато течността се изпари. Напълнете пилето и изпечете ма 180 градуса до готовност.
Коментари