Прекомерната употреба на грейпфрут или сок от грейпфрут може да доведе до някои вредни последици за човешкото здраве. Сокът от грейпфрут, както и самият плод могат да доведат до нежелани реакции, ако се приемат заедно с някои лекарства. Те могат да бъдат опасни, ако се приемат заедно с лекарства за кръвно налягане и лекарства, подобряващи храносмилането. В зависимост от вида и дозата на приеманите лекарства, може да се наложи да се ограничи или дори спре напълно приемът на грейпфрут дори и в малки количества.
Консумирането на грейпфрут може да доведе до снижаване на нивото на кръвното налягане и намаляване на ритъма на сърцето. Симптомите, които може да се появят при нежелано взаимодействие на лекарства и грейпфрут, са: бавен сърдечен ритъм, ускорена сърдечна дейност, която може да доведе до внезапна смърт, рабдомиолиза (сериозна вреда на скелетните мускули, което може да доведе до увреждане на бъбреците), нефротоксичност (увреждане на бъбреците), миелома токсичност (увреждане на костния мозък).
Лекарствата, с които грейпфрутът влиза в взаимодействие, са както следва:
1. Анти – ракови: дазатиниб (левкемия); Erlotinib (рак на белия дроб и рак на панкреаса); еверолимус (рак на бъбреците); лапатиниб (рак на гърдата); нилотиниб (левкемия); пазопаниб (рак на бъбреците); сунитиниб (бъбрек / гастроинтестинален рак); вандетаниб (рак на щитовидната жлеза);Venurafenib (рак на кожата).
2.Анти–инфекциозни: еритромицин (антибиотик); халофантрин (малария); маравирок (HIV); примакоин (малария); хинин (малария); рилпивирин (HIV).
3.Анти–холестерол: Аторвастатин; Ловастатин; Simvastatin.
4.Сърдечно–съдови: (нарушения на сърдечния ритъм) амиодарон; apixaban (анти-коагулация); (нарушения на сърдечния ритъм) Дронедарон; Еплеренон (сърдечна недостатъчност); фелодипин (високо кръвно налягане / стенокардия); Нифедипин (високо кръвно налягане / стенокардия); хинидин (нарушение на сърдечния ритъм); ривароксабан (съсирване на анти-кръв).
5.Централната нервна система: Устен алфенталин (болкоуспокояващи); аналгетик; оксикодон (болкоуспокояващи); пимозид (шизофрения / други психични проблеми); Зипразидон (шизофрения, мания, биполярни разстройства).
6.Стомашно-чревни: Домперидон (анти-гадене); Циклоспорин (след трансплантация на органи, ревматоиден артрит, псориазис); Такролимус (след трансплантацията).
7.Пикочни: силодозин (разширения на простатата); тамсулозин (разширения на простатата).
Един грейпфрут съдържа около 100 калории. Прекомерната му консумация може да доведе до затлъстяване, тъй като той е с високо съдържание на естествени захари. Поради тази причина, ако се приема със зеленчуци, е по-стимулиращо за наддаване на тегло. Сокът от грейпфрут съдържа повече фибри и по-малко захар. Затова се препоръчва консумирането на сока на този плод. При спазващите диета не трябва да се прекалява с консумацията на сока, тъй като високото съдържание на фибри може да доведе до стомашни спазми и стомашно-чревни странични ефекти като газове и диария.
Някои клинични проучвания са показали възможна връзка между консумацията на грейпфрут и увеличен риск от появата на рак на гърдата. При жените, които приемат грейпфрут (една или повече четвърти от грейпфрут) след менопауза, се наблюдава значително увеличаване на риска от рак на гърдата в сравнение с потребителите, които не го правят всеки ден.
Препоръчителната доза за прием на сок от грейпфрут е по 1 в.ч. в продължение на 12 седмици по 3 пъти на ден. Тази доза оказва положително въздействие върху метаболизма.
Коментари