Свинският черен дроб е много полезен субпродукт. В него се съдържат редица ценни вещества – мазнини, витамини, минерали, ензими, белтъчини, аминокиселини. Свинският черен дроб е изключително богат на желязо, витамини Д, Е и К, както и витамини от В-групата. В състава му влизат и цинк, магнезий, калий, калций, кобалт, йод, манган и др.
Заради високото количество на желязо в него, той се препоръчва при анемични състояния. Тъй като много хора страдат от дефицит на желязо, трябва да се отбележи, че това един от отличните му източници. Свинският черен дроб, заедно със сърцето, бъбреците и езика, има най-високата хранителна стойност от всички други части на прасето.
В 100 г суров свински дроб има 135 калории, 3.7 г мазнини, 21 г белтъчини, но и 300 г холестерол. Хората, които страдат от високо кръвно налягане трябва да го избягват.
Смята се, че свинският черен дроб е много полезен за пушачи, а в състава му има вещества, които помагат при заболявания като диабет и атеросклероза. Все пак със свинския черен дроб не бива да се прекалява. Той е противопоказен при заболявания като подагра, заради голямо количеството пурини в състава си.
Вижте и няколко вкусни рецепти със свински дроб: Пържен свински дроб, Паниран свински дроб и Свински дроб с лук на фурна.
Коментари