Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Вино и сирене - основни правила за съчетаването им

Вино и сирене - основни правила за съчетаването им

Вино и сирене - основни правила за съчетаването им
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
Качество без компромис:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.

Сирене и вино е абсолютна класика, когато става въпрос за комбиниране на вино с храна. Сортовете сирене и вино обаче са толкова разнообразни, че ако не се познават някои основни правила, тандемът между двете може да бъде катастрофален.

Важни предпоставки за правилна комбинация на вино и сирене

Сиренето съдържа мазнина, която има решаваща роля върху вкуса на комбинацията от напитката и хранителния продукт. Мазнината също носи свой аромат, подобряващ вкуса.

Ароматът, който характеризира сиренето, определя избора на вино. Сиренето може да има сладък, солен, кисел или пикантен вкус, както и плодов. Фините аромати на виното може да се изгубят при прекалено интензивни аромати на сиренето.

Личните вкусови предпочитания също имат значение при употребата на двата продукта.

Поради толкова много съображения правилното съчетаване на сирене и вино съвсем не е лесно.

Смята се, че качественото сирене се съчетава добре с червени вина. Всъщност меките кремообразни сирена са подходящи за високо киселинни вина, а червените вина стават груби следствие на лепкавата структура на сиренето.

Затова основен принцип е - колкото по-плътна текстура на сиренето, толкова по-плътно тяло на виното.

Подходящи комбинации на известни марки сирена с видове вина

Вино и сирене

Вино за сирене Бри

Това е меко сирене с маслен вкус. Омеква при стайна температура, може да се панира. Подходящ тандем за него са шампанско, шардоне, пино ноар.

Подходящо вино за Ементал

Познатото швейцарско сирене е с плътна текстура. То е полутвърдо, с ядков вккус. Подходящо се комбинира с мерло, каберне совиньон и пино ноар.

Вино за Гауда

Холандското твърдо сирене е с добра масленост- 40- 48%. Има мускатен привкус, когато се опуши, иначе е сладко и остро на вкус. Шардоне, мерло и шира са подходящи вина за неговия вкус и аромат.

Маскарпоне

Може би най-известното италианско сирене е с много висока масленост, цели 75 %. Плътно и меко като консистенция, не е солено на вкус. Шампанското добре се съчетава с него, както и шардоне.

Вино и сирене - основни правила за съчетаването им

Вино и сирене съчетаване

- Като цяло белите вина се съчетават със сирене по-добре от червените;

- Изборът на вино зависи от степента на зрялост на сиренето. По-узрялото сирене изисква и по-отлежало вино;

- Добре е сирената от един регион да се съчетават с вина от същото място;

- Червените вина вървят с меки деликатни сирена, а за сухо бяло вино трябва да се избере пикантно сирене;

- Дълго отлежало вино не се комбинира добре със сирене, защото последното не толерира аромата на дървесина от бъчвата.

Вижте още:

- Нови предложения за летни мезета за бяло вино;

- Хапки за бяло вино

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest