Естрагонът е подправка с доста силен аромат, затова е хубаво да се използва пестеливо в ястията. Ако сложите повече от него, рискувате да не усетите останалите подправки, които сте добавили в гозбата.
Всъщност естрагонът е подходящ за овкусяване на различни видове зеленчуци и меса. Много често се използва в средиземноморската кухня – с него се овкусяват сосове за паста. Освен това таросът, както е познат още естрагонът, е чудесен избор за поръсване на яйца, както и на ястия от риба.
Рибните гозби обикновено се подправят със сух естрагон, като се слага съвсем малко количество от подправката. В Армения се приготвя безалкохолна газирана напитка, която се ароматизира с естрагон.
Подправката може да се използва и за ароматизиране на оцет, който в последствие да използвате за овкусяване на зелени салати. За да си го направите, ви е необходим хубав ябълков оцет, в който да добавите естрагон и по желание скилидка чесън.
Сложете няколко стръка от естрагона и разрежете скилидката чесън преди да я добавите в стъклената бутилка.
Друга интересна рецепта за ароматен оцет с естрагон съдържа 100 г от подправката, дафинов лист и кисела ябълка. Плодът се нарязва и се слага във винения оцет, добавят се и миризмите, след което оцетът се оставя да престои 15 дена.
Накрая оцетът се прецежда. Така приготвен, оцетът е чудесен за овкусяване на салати и маринована риба.
Естрагонът влиза в състава и на широко популярната дижонска горчица, както и за приготвянето на холандския сос Беарнез. Можете да добавите от ароматната подправка и в зехтина. След това мазнината може да се използва за подправяне на салати и гозби, като е особено подходящ за поливане на рибни гозби.
За целта трябва да сложите в зехтина по 1 ч.л. естрагон и магданоз и няколко зърна черен пипер.
От естрагона се приготвя и етерично масло – получава се след дестилация на водна пара с помощта на пресни или на изсушени клони от подправката. В народната медицина, естрагонът често се използва за облекчаване на стомашни спазми.
Освен това ароматната подправка регулира месечния цикъл, улеснява храносмилането и повишава апетита. Естрагонът е популярен и със своето детоксикиращо действие.
Не на последно място, подправката е много подходяща за всички хора, които страдат от хипертония – може да се използва като заместник на солта.
Коментари