Дегустацията на вино е изкуство. Вековната традиция на дегустаторите е показала, че наред с редицата тънкости, необходими да се знаят, за да се оцени качеството на даден вид вино, е необходимо то да бъде отпито и от специална чаша.
Ето и най-подходящите чаши за различните видове вино:
Чаши за младо бяло вино
Чашата във форма на цвят на лале е най-подходяща за млади и сухи бели вина. При нея горният ръб е леко извит навън. Това е направено с цел, когато дегустаторът отпие от напитката, езикът му да се издаде напред и виното да попадне първо върху върха му. По този начин опитващият усеща първо сладостта и свежестта на виното.
Чаши за шардоне
Чашите във форма на ябълка се използват при дегустация на стари и тежки вина. Те са обли и се стесняват в горната си част. Особеното при тези чаши е, че поради формата им опитващият не може да тества виното на малки глътки, а буквално го засмуква. Така то попада по средата на езика и по този начин първо се усещат солените, киселите и горчивите нотки на напитката, а след това сладките.
Чаши за червено вино
Чашите с цилиндрична форма са подходящи за дегустация на червени вина. Те се водят класически, защото освен за по-изтънчени напитки са подходящи и за пиене на не особено претенциозни червени вина. Благодарение на формата при отпиване се усещат едновременно горчивите и сладките нотки на виното.
Чаши за бордо
Стройните и издължени чаши са най-удачни, когато се дегустира старо вино, което има утайка на дъното. Чашата се разширява леко в долната си част, нагоре се стеснява. Ароматите се носят плавно нагоре, което позволява по-доброто възприемане на комплексния букет.
Чаши за шампанско
Чашите за шампанско са тесни и издължени. По този начин дегустаторът може най-добре да се наслади на играта на малките мехурчета въглероден двуокис в шампанското. Формата на чашата подчертава плода и свежестта на пенливите вина.
Каквато и чаша да използваме за дегустация, не трябва да забравяме, че тя се хваща за столчето и никога за горната й част. С редки изключения чашите се пълнят до една трета от обема им.
Коментари