Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Кулинарни традиции на Велики четвъртък

Кулинарни традиции на Велики четвъртък

ЕлиЕли
Помощник Готвач
412499
Кулинарни традиции на Велики четвъртък

Страстната седмица е седмицата преди Великден. Всеки от дните има свое собствено име, като най-наситен и обагрен с традиции и празнични ритуали е Велики четвъртък. Този ден ни напомня за Тайната вечеря на Исус и апостолите, на която той им дава напътствия, пророкува смъртта си на кръста и предателството на един от апостолите.

По традиция на Велики четвъртък се боядисват яйцата. Винаги първото боядисано яйце трябва да е червено, което символизира Христовата кръв. След като е боядисано, с него се прави кръстен знак върху челото на членовете не семейството, като се започва от най-малките и се стигне до най-възрастните му членове.

По традиция всяка година първото червено яйце се оставя и подменя с миналогодишното, като е редно да бъде поставено пред иконата на младенеца.

Всяка багра, която използваме за боядисването на яйцата, има специфична символика и уникално значение:

- Червеният цвят, с който боядисваме яйцата, символизира не само Христовата кръв, но и е символ на здраве и вяра;

- Жълтото символизира силата и куража;

- Синият цвят е цветът на здравето;

- Лилавият - на надеждата;

- Зеленото символизира растежа във всеки негов аспект от живота ни.

Боядисване на яйца на Велики четвъртък

Както знаем петъкът от страстната седмица се нарича Разпети петък. На този ден не се боядисват яйца и не се вършат къщни задачи като пране, чистене готвене или каквито и да било други предпразнични приготовления.

Поради тази причина Велики четвъртък е денят, в който се прави всичко това. Този ден е денят на голямото чистене преди Великден, защото се приема, че освен дома си пречистваме ума, мислите и душата си.

Редно е да се изхвърлят всякакви и всички стари и непотребни вещи, които държим у дома. Приема се, че когато го направим, разчистваме душата си и освобождаваме място в дома си за нови по-приятни изживявания, емоции и спомени.

Освен всички къщни традиции на Велики четвъртък се ходи на литургия. Тя е за изцеление на душата и ума. След литургията се извършва и измиването на нозете, което е символ на Тайната вечеря, на която Исус измива краката на апостолите, за да ги научи, че който иска да стане пръв, е редно да бъде последен и безрезервно да служи на подчинените си. След това се извършва Велик маслосвет, с олио или зехтин, с който се цели помазване за изцеление от болести.

По традиция бабите съветват за първи път да се реже косата на детето именно на Велики четвъртък, за да расте здраво и калено. При младите момичета (момите) е редно на този ден да се скъси косата, за да може да порасне по-дълга и хубава.

Кулинарни традиции на Велики четвъртък

Козуначета на Велики Четвъртък

На Велики четвъртък освен всичко спомената по-горе започва и замесването на:

- великденски хлябове (подновяване на квас);

- обредни баници;

- празнични погачи;

- козуначени кифлички и мъфини;

- великденски курабии;

- великденски сладки и т.н.

Великденският хляб има най-различни наименования, но важното при него е не как ще бъде наречен, а как ще бъде направен. Важно е да се направят малки хлебчета (тип кравай), в центъра на които да се постави червено яйце.

Първият гостенин, който прекрачи прага на вратата, получава първия Великденски кравай.

Освен обреден хляб се замесват и козунаците за празника. Сладкият обреден хляб е не само любим на малки и големи, но и символизира Христовото тяло.

Това, на което ни учат тези светли празници, е да бъдем смирени, за да може да достигнем спокойствието на ума и душата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest