Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои са храните с високо съдържание на глюкозамин

Кои са храните с високо съдържание на глюкозамин

Морските дарове съдържат глюкозамин

Движението е основна необходимост за всеки човек, а тя се извършва благодарение на опорно-двигателния апарат. За правилното му функциониране е необходим глюкозамин в неговата сулфатна форма.

Какво е глюкозамин

Съединението глюкозамин е аминозахарид, който се произвежда от човешкото тяло и има различни форми. Намира се в течността около ставите и в хрущялите. Помага за производство на глюкозаминогликани и гликопротеини. Те са градивни елементи на ставните връзки, сухожилията, хрущялите. Начинът, по който са изградени и поддържани, води до развитие на заболявания като остеоартирт.

Използване на глюкозамин от тялото

Тялото на човека използва това съединение за изграждане и възстановяване на хрущялите. Те са гъвкавата съединителна тъкан, която защитава костите, като предотвратява триенето им една в друга.

С възрастта хрущялът губи гъвкавостта си и започва да се разрушава. Това предизвиква болка, възпаление и увреждане на тъканите. При износване на хрущяла и разграждането му се получава остеоартрит.

Глюкозаминът забавя този процес и поддържа здравето на съединителната тъкан. Приемът на съединението намалява болките в ставите, гърба или челюстта, тъй като намалява възпалителните процеси в тях. Той поддържа ставите, предотвратява разграждането на хрущяла, насърчава създаването на съединения, в това число колаген, който е важен за ставния хрущял и синовиалната течност.

Храни, богати на глюкозамин

Печен пилешко бутче

Най-добрият начин да се подпомагане на тялото в производството на глюкозамин, е чрез храни, които го съдържат. Това съединение не е широко разпространено в хранителните продукти. Съдържат го само морските дарове. В най-големи дози го има в черупките на мидите, скаридите, раците и омарите. Тези черупки се събират и използват за направата на хранителни добавки с глюкозамин.

Пилешките хрущяли и кожа също са източник на глюкозамин. Консумацията на пилешко месо с кожата се препоръчва за поддържане на здрави кости и стави.

Костният бульон от телешки, свински и пилешки кости, който може да се използва като основа за супи, сосове или директна употреба представлява друг източник на полезното съединение.

Желатинът, който се добавя към желета, пудинги и десерти, е възможност също за подпомагане на регенерацията на хрущялите и има противовъзпалителни свойства, наред с други хранителни продукти, съдържащи съединението глюкозамин.

Добре е храните с глюкозамин да се комбинират с такива, съдържащи омега-3 мастни киселини и витамин С за подобряване еластичността на ставите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest