Независимо от факта, че днес на нашите рафтове може да намерите много видове плодове, които са били преди това екзотични за нас, някои от тях си остават необичайни и неразбираеми. Един такъв плод е маракуята. Много хора са го срещали в списъка на съставките при соковете, киселото мляко и др.
Има два вида маракуя, които се различават по вид, но вкусът е същия. Единият от тях е с размерите и формата на голямо яйце, с лилаво-кафява кожа. Другият е доста по-голям, кръгъл и има размера на портокал и е ярко жълт отвън. И двата вида съдържат желеобразна маса със стотици, малки, черни семена.
Родината на маракуята се смята за Южна Америка, но сега тя се отглежда в Израел, Шри Ланка, Хавай, Нова Зеландия и островите Галапагос. Отглеждането на плодовете е в големи градини. По време на цъфтежа, маракуята се покрива с красиви бели и лилави цветове.
Самият плод има кръгла или леко продълговата форма и цвят от жълто до лилаво. Повърхността на кожата ѝ е гладка и лъскава, по която се срещат груби малки пукнатини. Маракуята има сладък вкус. Узрялата маракуя достига значителен размер и има впечатляващо тегло, месото е много ароматно и сочно. Големите и сочни плодове често се използват за производство на сокове.
Повечето сортове маракуя са с отровни черупки, които не са годни за консумация от човека, но има и плодове, от кожата на които се приготвят конфитюри, захаросани плодове и др.
За да се насладите на невероятния вкус е достатъчно да срежете наполовина плода и да извлечете съдържанието му с лъжица.
Колко полезна е маракуята
В маракуята се срещат много полезни вещества. Нейният състав е богат на минерали, сред които водеща позиция имат калий, желязо, мед и цинк, а в по-малки количества се откриват магнезий, фосфор, хлор, натрий, калций, флуор и сяра. В допълнение към това, плодовете са богати на витамин С и РР, имат и съдържание на витамините К, Н, и Е.
Това съотношение на хранителни вещества прави плодовете много ценен продукт за човешкото тяло. Редовната употреба води до подобряване на състоянието на кожата и косата, както и на нервната система и сърцето. Маракуята отлично се справя с предотвратяването на рак и ефективно почиства тялото от токсични вещества.
Свойства й се използват за засилване на имунитета, подобряване на зрението, премахва възпаления и се бори със стреса и безсънието. Този плод е много полезен и при храносмилателни проблеми, заболявания на пикочо-половата система и черния дроб. Помага да се нормализира кръвното налягане, облекчава мигрената и намалява вероятността от пристъпи на астма.
Маракуята е много полезна за хора на диета. Поради ниската енергийна стойност на плодовете и много ниско съдържание на мазнини в него, може да бъдат безопасно включени в менюто за диета. Подобрява обмяната на веществата и обогатяването на организма с основни вещества.
Сърцевината на маракуята има много фибри, което спомага за отделянето на холестерол и защитава чревната лигавица. От листата на това растение се приготвя отвара за предотвратяване на симптомите на менопаузата, стомашно-чревните проблеми, безсъние и раздразнителност. Съдържащите се вещества в семената на маракуя са отличен източник на протеини. Нейните цветове са приети като спазмолитично и седативно средство.
Извлеченото от маракуя масло намира широко приложение в козметиката. Богата е на ейкозанова, олеинова киселина, калий, алкалоиди, аминокиселини, сапонини, пектин и витамини С и А. Маслото от лавровата маракуя се използва за готвене и като регенериращо и хидратиращо средство в кремове, маски, душ-гелове, масажни масла, шампоани и терапевтични средства.
Помага при екзема и дори и при псориазис. Тя възстановява еластичността, подхранва и запазва младостта на кожата, подобрява състоянието на косата, премахва отслояването и чупливостта на нокти. Маслото има противосърбежно и успокояващо действие.
Коментари