Предишния ден преди настъпването на Игнажден (20 декември) се сервират само постни ястия на трапезата. На самия Игнажден също се похапват постни ястия – да не забравяме, че все още е времето на постите
С наближаването на Коледа можете да изненадате семейството, като приготвите традиционен славянски коледен десерт с пшеница, коледни понички или бадемови сладки.
Друго интересно за сладкия хляб е, че той се приготвя няколко дни преди празника – целта е да може да узрее. Всъщност по оригинална рецепта трябва да отлежава цели три седмици.
На 9 декември православните християни почитат зачатието на света Анна – майката на Дева Мария, със специална обредна трапеза, на която присъстват само постни ястия.
На 6 декември православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Трапезата на Никулден включва задължително хапването на риба, най-вече печен или пълнен шаран.
На 6 декември почитаме Св. Николай Чудотворец. Освен хилядите именници, днес празнуват всички рибари, банкери, моряци и пътешественици. Никулден е един от най-големите зимни празници.
За празника на Баба Шарка специалната трапеза и приготовлението ѝ е задължително още от вечерта срещу 4 декември. Гозбите за Баба Шарка или Света Варвара са почти еднакви, като навсякъде се прави питка.
На 4 декември православните християни почитат паметта на Света Варвара, която била обезглавена по нареждане на баща си. Трапезата на Света Варвара трябва да включва къпани питки и леща.
Андреевден е строго обвързан със смяната на сезони. В народните вярвания той символизира началото на зимата, а ритуалите, свързани с отбелязването му, целят да измолят по-лек сезон и по-богата реколта през пролетта.
От 15 ноември официално започнаха 40-дневните коледни пости, които ще продължат до Рождество Христово – 25 декември. Забранени и позволени храни по време на Коледния пост
Днешният ден, 14 ноември, по народна традиция, е празничен. Честват се Коледни Заговезни. Празникът в някои части на страната се нарича и Коледни Заговелки. Традиционни ястия за Коледни Заговезни
Днес е Коледни Заговезни и последният ден, в който може да се консумира месо, яйца, млечни продукти и всякакви храни от животински произход. Ето и нашите любими рецепти за традиционните ястия за Заговезни.
По стар обичай и на Архангелова Задушница християните правят и трапеза в памет на своите покойни роднини. На масата се слагат седем различни блюда. Тя е известна и като Рангелова Задушница.