Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Олио или масло от кайсиеви ядки - ползи и приложения

Олио или масло от кайсиеви ядки - ползи и приложения

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716723
Олио или масло от кайсиеви ядки - ползи и приложения

Първото споменаване на популярното днес масло или олио от кайсиеви ядки датира от 3000 г. пр.н.е. в китайските записи. Постепенно разпространявайки се по света, славата на това масло от Гърция и Италия достига до Европа. Има доказателства, че още през 1 век от н. е. европейците са знаели за полезните свойства на маслото от кайсиеви ядки.

Кайсиевото масло се получава чрез така нареченото студено пресоване на костилката на кайсиевия плод. То принадлежи към категорията на така наречените базови масла и се характеризира с прозрачен светложълт цвят, заедно с мек, доста приятен аромат. Консистенцията му е доста течна и леко вискозна. Съставът на маслото от кайсиеви ядки в много отношения напомня на маслата от бадем и праскова, които също се класифицират като основни.

Характеристики на истинското кайсиево масло

Чистото натурално масло трябва да се продава в тъмен стъклен съд с плътна запушалка (без запушалка то ще се изпари, а в прозрачно стъкло може да се развали). На опаковката трябва да е посочено латинското наименование на растението, използвано за производството на маслото. Слънчевата светлина е вредна за маслата, така че обърнете внимание на мястото, където стои. Ако слънчевата светлина падне върху него, вече няма никаква полза от това масло. Маслото се препоръчва да се съхранява на тъмно и хладно място, винаги в плътно затворен съд. При правилно съхранение срокът на годност може да бъде 6-12 месеца.

Състав и полезни вещества в маслото от кайсиеви ядки

Хранителна стойност в 100 г и калории:

Белтъчини - 0 г;

Мазнини - 100 г;

Въглехидрати - 0 г;

Пепел - 0 г;

Вода - 0 г ;

Калории - 884 ккал.

Маслото от ядките на този полезен плод - кайсията, се основава на моно- и полиненаситени киселини. В същото време преобладават олеиновата (60%) и линоловата (30%) мастни киселини. Това са антиоксиданти, които предпазват клетките на кожата отвътре и отвън от токсични ефекти.

Минералният състав на маслото е представен от калиеви и магнезиеви соли. Те поддържат кожата хидратирана и са в състояние да стимулират клетъчния обмен.

Богато е на масла и витамини, необходими за старееща и уморена кожа:

- Витамин А е в състояние да нормализира производството на себум, успокоява кожата и има положителен ефект върху кожата, склонна към обриви;

- Витамините от група В помагат за подобряване на тена, а също така предпазват кожата от различни външни влияния;

- Витамин С е не само най-силният антиоксидант, но и стимулатор на естественото производство на колаген;

- Витамин F присъства в маслото от кайсиеви ядки в неговата активна форма в сравнение с подобни масла. С негово участие се осъществява клетъчният метаболизъм на мазнините и кислорода. Освен това успокоява кожата, бори се с обриви, лющене и сухота, предпазва от слънчеви лъчи и излагане на битова химия. Този витамин е незаменим за косата и скалпа. Облекчава неприятното усещане за опъване и може да предотврати появата на пърхот.

Лечебни свойства на маслото от кайсиеви ядки

Масло от кайсиеви ядки

Интересното е, че в Англия през 16 век стойността на маслото от кайсиеви ядки е била сравнима със стойността на златото. Първоначално маслото от кайсиеви ядки се е използвало за лечение на тумори и язви. Ориенталските лечители използвали това масло за лечение на хемороиди, както и болки в ушите и носа. Именно те в процеса на използване на кайсиевото масло разкриват и други негови свойства, като овлажняване на кожата, което я прави мека и гладка, както и отстраняване на възпалителни процеси в кожата. В допълнение, маслото помага за заздравяване на пукнатини по кожата, ожулвания, порязвания и изгаряния.

Фармацевтите използват това масло като разтворител за някои лекарства, които се прилагат подкожно или интрамускулно, както и за приготвяне на различни мехлеми.

При болки в ставите и гърба се препоръчва кайсиево масло с 2 капки масло от лавандула и сандалово дърво. Това масло се втрива внимателно върху възпалените места всеки ден в продължение на 10 дни.

Маслото ще помогне при киселини. За тази цел трябва да смесите 2 капки масло от мента и лимон с 15 милиграма кайсиево масло и да разтриете областта на слънчевия сплит с получената маса.

Лечебните свойства на това масло, използвано като хранителен продукт, се подсилват от ензими, пектини и токофероли. Редовно обогатявайки обичайната си диета с кайсиево масло, намаляваме риска от развитие на редица заболявания. Между тях:

- гастрит;

- проблеми със сърцето и кръвоносните съдове;

- авитаминоза;

- рахит;

- алергия;

- храносмилателни разстройства;

- диабет;

- нервни разстройства и стрес;

- заболяване на щитовидната жлеза.

Използване на маслото от кайсиеви ядки в дерматологията и козметиката

Кайсиево масло

Кайсиевото масло има омекотяващ и овлажняващ ефект, което е изключително важно за грижата за кожата. Този продукт не е алергичен, нетоксичен е, разнася се лесно по повърхността. При редовна употреба, ако се прилага върху чиста кожа, маслото нормализира мастната обмяна, придава на кожата стегнатост, равномерност на цвета и еластичност.

Това масло се използва в чист вид или в комбинация с други масла, в зависимост от решаваните проблеми и желания резултат. Често към него се добавят масло от авокадо, бадем, жожоба, пшеничен зародиш или няколко капки различни етерични масла в съотношение 1:1.

Благодарение на свойствата си и деликатно действие маслото отдавна се използва за грижа за кожата на бебетата.

Маслото от кайсиеви ядки подпомага заздравяването и се грижи за сухата, чувствителна, тънка и дехидратирана кожа. Смята се, че това масло може да се използва за всеки тип кожа и особено през есента. Кайсиевото масло е подходящо за грижа за отпусната, уморена кожа с намален тонус и еластичност. Ако цветът е матов и кожата няма здрав вид, тогава маслото ще може да се справи с такъв проблем, тъй като ще помогне на кератинизираните люспи на горния слой на кожата да се ексфолират, обновявайки епидермиса.

Маслото от кайсиеви ядки помага за синтеза на колагенови и еластинови влакна, което го прави отличен агент против стареене. Маслото от кайсии също се използва широко за маски, които помагат за облекчаване на умората, обриви и премахване на пигментацията на кожата. Това масло е подходящо за маски, използвани при кожни проблеми, както и за редовна ежедневна грижа за всяка кожа. Маслото се използва и за почистване на кожата, за маслени компреси.

А при редовна употреба на масло от кайсиеви ядки за коса, тя става мека и послушна, придобивайки здрав блясък. Сухите краища с постоянна употреба също ще се възстановят. Можете да добавите масло към балсама или маските, използвани за коса - по 10-20 капки. Или можете просто да нанесете масло върху косата си, докато се къпете. Измива се просто: с топла вода, без да причинява проблеми. Като подхранващо средство можете да загреете малко кайсиево масло, да го втриете в скалпа и да увиете главата си с найлон и плътна кърпа за 30-60 минути, след което можете да измиете косата си с шампоан.

Кайсиевото масло може да се използва и вместо вашите продукти за грижа за кожата след душ. В този случай то ще омекоти кожата, помага за премахване на зачервяване, лющене и възстановяване на увредените клетки. А през лятото, преди да излезете на слънце, намажете кожата и косата си с кайсиево масло, което ще предотврати негативното въздействие на UV лъчите.

Кайсиевото масло се използва и за масаж. И така, можете да нанесете малко масло върху кожата на тялото и да втриете с леки движения, докато попие в кожата. За масаж можете да вземете чисто кайсиево масло или да го комбинирате с други основни или с етерични масла.

Приложение и ползи на кайсиевото олио в кулинарията

Когато купувате масло от кайсиеви ядки за кулинарна употреба, уверете се, че е етикетирано като годно за консумация, тъй като някои компании могат да добавят стабилизатори към козметичните масла, които не трябва да се консумират.

За кулинарни цели кайсиевото масло се използва като овкусител при приготвянето на ликьори, някои ястия и салати. Използването на това масло е най-характерно за италианската кухня. Въпреки това поради високата си цена олиото се добавя само за вкус, а не за готвене с него.

Внимание: Да не се използва за пържене!

Начини за използване на кайсиево масло

Профилактичните дози за прием на кайсиево масло зависят от възрастта:

- Дава се на деца в размер на 1 капка на 1 година от живота (10 години - 10 капки, 7 години - 7 капки). Трябва да го приемате 1 път на ден по време на хранене;

- За юноши от 10 до 16 години препоръчителната доза е 1/2-1 чаена лъжичка 1 път на ден, също непосредствено преди или по-добре по време на хранене (смесено с храната);

- Възрастните могат да приемат 1-2 супени лъжици от това масло два пъти дневно преди хранене или смесени директно с храната. Маслото може да се подправя със салати, гарнитури и други ястия на вкус.

За подобряване на състоянието на кожата се препоръчва кайсиевото масло да се приема с храна в количество от 1 супена лъжица 1-2 пъти на ден.

Противопоказания и предпазни мерки

Няма противопоказания за консумация на кайсиево масло. Изключение е теоретичната индивидуална непоносимост към този продукт. Кайсиевото масло е абсолютно безвредно, хипоалергенно, дори се нарича бебешко масло.

Вижте още:

- Полезни ли са кайсиевите ядки;

- Ето кога не трябва да ядете кайсии;

- Кайсиите са храна за мозъка;

- Кайсии при кашлица и задух;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest