Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Дефицит на аминокиселината цистеин

Дефицит на аминокиселината цистеин

Липсата на аминокиселината цистеин

Цистеинът е аминокиселина, която е заменима. Тя може да се синтезира в тялото ни от серин и витамин В6. Тази аминокиселина влиза в групата на антиоксидантите.

Дневната нужда от цистеин е около 3 милиграма. За да може цистеинът да има полезно действие върху тялото, е нужно да има и вещества, които активират нейното действие, като витамин С и селен. Трябва да се знае, че витамин С е нужно да се приема 2-3 пъти повече от цистеина.

Дневната доза цистеин трябва да се регулира, като трябва да се вземат под внимание консумацията на продукти с цистеин, които го съдържат в естествената му форма.

Когато извършвате следните дейности и имате следните заболявания, нуждата от тази аминокиселина нараства:

- Когато извършвате работа, която се свързва с вредни химически вещества;

- Когато се лекувате от хронични заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;

- Когато се намирате в зона, в която има голяма радиация;

- Когато имате болести на дихателната система;

- Когато са на лице първите етапи на катаракта;

- Когато имате ревматоиден артрит;

- Когато страдате от онкологични заболявания;

А нуждата от цистеин намалява, когато:

- Когато консумирате големи количества продукти, от които цистеинът може да бъде синтезиран в тялото. Такива са лук, чесън, яйца, зърнени храни, хлебни изделия;

- Когато жена е бременна или кърми;

- Когато има наличие на високо кръвно налягане.

Ако имате недостиг на цистеин, симптомите могат да са:

Липса на цистеин води до суха коса

- Чупливи нокти;

- Сухи кожа и коса;

- проблеми с лигавиците;

- Увреждане на паметта;

- Слаб имунитет;

- Подтиснато настроение;

- Проблеми със сърдечно-съдовата система;

- Нарушаване на функциите на храносмилателната система.

Липсата на цистеин най-често може да бъде видяна при вегетарианци, които ядат растителни храни, които са с ниско съдържание на метионин и цистеин. Няма обаче известно състояние в медицината, което да е причинено от цистеин. Консумацията на храни, които съдържат цистеин или метионин, е много малко вероятно да доведе до токсични симптоми.

Въпреки това обаче тази аминокиселина е мозъчен екситоксин, който може да доведе до увреждане на клетките в мозъка на хора, които са податливи на това. При такива хора, обмяната на аминокиселини е нарушена и в резултат на това те са изложени на риск от невродегенеративни заболявания, в това число и множествена склероза, Алцхаймер и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest