Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Брашното от лупина - предимства и кулинарна употреба

Брашното от лупина - предимства и кулинарна употреба

брашно от лупина
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
9.90 лв.

Едно от най-популярните нови брашна сред потребителите е това от лупина. Направено е от смилане на зърна лупина, които се отличават с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати.

Лупината, от която се произвежда брашното, е растение от семейство Бобови, което вирее в района на Средиземно море, а също и в Южна Америка. Бобчетата се консумират по традиция като ядка, но се мелят и на брашно.

За получаването на брашно от лупина семената се почистват, за да се отстрани твърдата черупка, и се препичат, след което се смилат фино. Така се получава сладкото брашно от лупина. То не съдържа нишесте, за разлика от много други ядливи бобови растения, но пък характерните за бобовите протеини и фибри присъстват и в лупиновото брашно.

Ползите за здравето от това брашно се определят от неговия хранителен състав. Той включва следните елементи в 100 грама брашно:

- 1400 килокалории;

- 7 грама мазнини, от които 3 грама наситени;

- 13 грама въглехидрати, от които захарите са 3 грама;

- 32 грама фибри;

употреба на брашното от лупина

- 39 грама белтъчини;

- 0. 038 грама сол.

Заради уникалния си състав от макронутриенти, липсата на нишесте и глутен, брашното от лупина е новата звезда в здравословното хранене. С опити е доказано, че само след година употреба това брашно води до значителни подобрения на редица здравословни показатели, свързани със сърдечните заболявания и диабета.

Заради съдържащите се влакнини това брашно е полезно за чревното здраве, както и за регулиране на теглото, защото запазват дълго усещането за ситост. Витамините от група В, магнезият, калият, калцият, желязото, цинкът и фосфорът в състава му, имат благотворно влияние върху работата на органите и системите в тялото.

Зърната на лупината са подобни на фъстъчените, затова при алергия към фъстъци трябва да се избягва и лупиновото брашно. При чувствителен стомах и лошо усвояване на хранителните вещества също е добре да се избягва лупината.

Тъй като брашното от лупина има неутрален вкус, то е подходящо за разнообразна употреба. То е пухкаво и по-малко плътно от други безглутенови брашна, затова е добра идея за храни при кето диета и вегетариански рецепти.

В кулинарията може да замести успешно други продукти за сгъстяване на супи и сосове, за добавка към шейкове и смутита, или като заместител на яйцата в различни печива. Традиционно лупината овкусява ферментирали храни, печива и сосове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest