Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Брашно от амарант - кулинарна употреба и ползи

Брашно от амарант - кулинарна употреба и ползи

Брашно от амарант - кулинарна употреба и ползи

Здравословното хранене, което е новата световна мода извиква на преден план нуждата от нови храни. Всъщност те се оказват добре забравени стари, които се връщат на трапезата покрай нуждата от повече разнообразие сред полезните продукти.

Такъв е случаят и с брашното от амарант, което е било добре познато още на ацтеките. Днес се преоткрива като начин на производство, състав, полезни свойства и приложение.

Състав и вкусови качества на брашното от амарант

Брашното от амарант представлява прахообразна субстанция с кафяво-белезникав цвят, получено след смилането на семената на растението амарант. То има много богат от гледна точка на протеини състав, включващ съставки като хистидина, аргинина, валина, лизина, левцина, метионина, треонина, все полезни аминокиселини. Диетичните фибри в състава му са по-малко на фона на общото високо съдържание на фибри, но не съдържа глутен, което го прави ценно при безглутеновите рецепти и най-вече безглутеновите хлябове и сладкишите без глутен.

В състава му правят впечатление и многото витамини, минерали,

Вкусът на брашното може да определи като уникален. Той се отличава с ясно доловими орехови нотки, които обогатяват вкусово храните, към които се добавя. Използва се в успешно в сосовете, коктейлите, сладкишите и зърнените храни, благодарение на тези си възможности.

Брашно от амарант - кулинарна употреба и ползи

Ползи от брашното от амарант

Това брашно има високи антиоксидантни свойства заради витамините от група В. Антитуморната активност се дължи на биологично активното вещество сквален в амаранта, а антианемичното действие - на съдържанието на желязо, около 7 грама в 100 грама брашно.

Брашното от амарант е полезно, защото подобрява храносмилането, благодарение на фибрите, насърчава отслабването заради ниския гликемичен индекс на продукта, има антиалергичен ефект, благодарение на това, че абсорбира токсините. Подобрява и структурата на костите с помощта на калия, магнезия и фосфора в състава си. Продуктът е много добър избор за диетично хранене.

Кулинарна употреба на брашно от амарант

Брашното от амарант се използва за печене на различни ястия, но не е и за диетични такива, защото калориите му са високи, само гликемичния индекс е подходящ в този смисъл. Затова е подходящо за приготвяне на бързо закуски.

Безглутеновите палачинки с това брашно са особено успешни.

Страхотна опция е също за каши, сладкиши и панировки.

Брашно от амарант - кулинарна употреба и ползи

Ядковите нотки го правят добра идея за сгъстител в сосовете.

Ако се смеси с други безглутенови брашна, може да се направи диетичен хляб за хората с непоносимост към глутена.

Освен хляб, може да се ползва за сладкиши, безглутенови мъфини, безглутенова паста, както и към кайма вместо хляб и други.

В сурово състояние е отровно.

Неподходящо е при панкреатити, холецистит, камъни в бъбреците и жлъчката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest