Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Факти и приложение на жълтата леща

Факти и приложение на жълтата леща

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Направете салата от жълта леща

Жълтата леща се различава от другите видове леща по това, че е мека и бързо се сварява – тя няма люспи. Тя има приятен и деликатен аромат с лек вкус на гъби, а с добавка на подправки е още по-вкусна.

За пълна готовност са нужни само 10-15 минути. Този вид леща, подхожда за пюрета, разядки, яхнии, гарнитура за печено месо и супа от леща, които се приготвят много бързо и се посолява едва в края на варенето.

По състав жълтата и зелената леща са почти еднакви. Жълтата леща е богата на желязо и калий, силиций, фолиева киселина и други витамини от група В, бетакаротини, витамин Е, ценни протеини, богата на незаменими аминокиселини и фибри, подобряващи храносмилането и се създава усещане за ситост.

Затова жълтата леща е полезна при анемия, чернодробни проблеми, нервни и сърдечно-съдови заболявания, слаб имунитет, чупливи кости и склонност за развитие на онкологични заболявания.

Кюфтета от жълта леща

Приложението на жълтата леща във вегетарианската диета е много голямо. Вегетарианците спокойно могат да откажат месото и да включат в диетата си жълта леща, без да се страхуват да лишат тялото си от необходимия протеин.

Онези, които искат да отслабнат, могат успешно да си устроят диета с леща. Бременните жени, трябва да обърнат специално внимание на лещата – фолиевата киселина е жизнено важна за нарастващият плод.

Лещата ще помогне и на тези, които искат да запазят красотата и младостта си за по-дълго, тя предпазва кожата от болести и ранно разпадане, осигурявайки и добро хранене отвътре.

Индусите обичат жълтата леща – в индийската кухня е много често срещана употребата на жълта леща. Не е изненадващо, че индийките се отличават от европейките със своята гладка кожа и гъста коса. Разбира се, че освен жълтата леща те имат много други полезни билкови продукти, които се съчетават перфектно с нея.

Производството на различни сортове жълта леща е установено не само в Индия, но и в други страни от Азия, Северна Африка, Америка и някои страни от Европа.

Пригответе супа от жълта леща

Жълтата леща се употребява за отлични основни ястия. Крем супи, пикантни супи, ястия с пилешко месо, с гъби, моркови, целина, чесън, лук, ориз, картофи, черен пипер, дафинов лист, куркума, къри, кориандър, кимион, киноа, домати, червен пипер, магданоз.

В заключение да си припомним, че при топлинна обработка лещата запазва почти всички ценни свойства, които се съдържат в нея, не се унищожават.

И още нещо - всяка леща е екологично чист продукт: тази култура не натрупва нитрати, токсини, радионуклиди, дори и да расте в неблагоприятни за околната среда условия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest