Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се правят бейгъли стъпка по стъпка

Как се правят бейгъли стъпка по стъпка

Как се правят бейгъли стъпка по стъпка

Бейгилите представляват вкусни хлебни гевречета, които могат да направят закуската ви перфектното кулинарно преживяване, особено ако са поднесени с прясно кафе и бурканче конфитюр.

Има два вида – солени и сладки. Общото е, че те са меки, ароматни и изключително вкусни, а допълнителен бонус е, че са лесни за приготвяне.

Без повече бавене, ето как да приготвим бейгъли стъпка по стъпка:

Необходими продукти за бейгъли

1 с.л. суха мая за хляб

1 с.л. сода за хляб

3 с.л. масло

3 с.л. захар

1 ч.л. кафява захар

3 с.л. мед и още 1/4 ч.ч. мед отделно

1-1/2 ч.л. сол

1 яйце

1 белтък за намазване

4 до 5 ч.ч. или 500 г бяло брашно

Тенджера, напълнена до половина с вряла вода.

Добавки по избор: смлян лук, сусам и маково семе

Стъпка 1: Комбинирайте мокрите и сухите съставки за бейгълите

Бейгъли стъпка по стъпка

В голяма купа разтворете маята в топла вода. Добавете маслото, двата вида захар, 3 супени лъжици мед, солта и яйцето. Разбъркайте добре съставките. След това добавете брашното и бъркайте до образуването на меко тесто.

Стъпка 2: Омесете тестото за бейгълите

Поставете тестото върху набрашнена повърхност, като остържете купата, ако е необходимо, и започнете да месите тестото на ръка. Докато месите, тестото ще се стегне, ставайки леко еластично. Когато тестото загуби матовата си повърхност и придобие фин блясък, ще разберете, че е почти готово. Спрете да месите, когато го почувствате гладко и тежко в ръцете си – това отнема около 8 до 10 минути месене. Когато сте готови, покрийте тестото с кърпа и го оставете да почине за 10 минути.

Стъпка 3: Оформете бейгълите

Ударете тестото в масата няколко пъти, за да се отпусне. След това го разделете и го оформете на 12 топки.

За да получите характерната форма на бейгълите, използвайте палеца си, за да направите дупка в центъра на всяка топка тесто. Дупката трябва да е широка около сантиметър. След това разтегнете и оформете бейгъла в равен пръстен. Това ще го предпази от изкривяване и ще му помогне да се готви равномерно. Повторете с останалото тесто. Поставете почти готовите бейгъли върху набрашнена повърхност. Покрийте и ги оставете да починат още 10 минути.

След като бейгълите са си починали, сплескайте ги леко с върха на пръстите си. За да предотвратите залепването на тестото по ръцете си, ги навлажнете с вода, преди да оформите тестото.

Стъпка 4: Сварете

В голяма тенджера сложете 8 чаши вода и останалия мед да заври. Пуснете гевреците във врящата вода един по един. Гответе всеки геврек за 45 секунди, след това го обърнете и гответе още 45 секунди. Извадете бейгълите от водата с помощта на решетъчна лъжица, като оставите излишната вода да се отцеди.

Стъпка 5: Подправете и изпечете

Бейгъли

След като сварите бейгълите, поръсете отгоре с подправки по желание. Можете да използвате маково семе, сусам или каквито семена прецените.

Накрая поставете готовите гевречета на около сантиметър един от друг в тава, застлана с хартия за печене, и печете на 200° за 12 минути. Обърнете всеки бейгъл и печете още 5 минути или до златисто кафяво.

Стъпка 6: Сервирайте

Препоръчваме да изядете поне един бейгъл, докато е току-що извадена от фурната. Опитайте любимата си комбинация от тези топинги за гевречетата:

Крема сирене: Това е перфектен топинг за бейгъли. Можете също така да направите домашно ароматизирано крема сирене, като добавите към него чесън и билки.

Домашно сладко – Пресни бейгъли, намазани с масло и домашно сладко от кайсии, череши ли сливи, са идеален вариант за закуска.

Зеленчуци: Опитайте домат, краставица, маруля, кълнове, лук или каперси върху домашно приготвените гевречета.

Протеини: Можете да ги хапнете и с бъркани или поширани яйца, нарязано сирене, хумус или салата с риба тон.

Можете също да използвате бейгъла си, за да си направите сандвич с пушена сьомга или топено сирене и пиле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest