Бейгилите представляват вкусни хлебни гевречета, които могат да направят закуската ви перфектното кулинарно преживяване, особено ако са поднесени с прясно кафе и бурканче конфитюр.
Има два вида – солени и сладки. Общото е, че те са меки, ароматни и изключително вкусни, а допълнителен бонус е, че са лесни за приготвяне.
Без повече бавене, ето как да приготвим бейгъли стъпка по стъпка:
Необходими продукти за бейгъли
1 с.л. суха мая за хляб
1 с.л. сода за хляб
3 с.л. масло
3 с.л. захар
1 ч.л. кафява захар
3 с.л. мед и още 1/4 ч.ч. мед отделно
1-1/2 ч.л. сол
1 яйце
1 белтък за намазване
4 до 5 ч.ч. или 500 г бяло брашно
Тенджера, напълнена до половина с вряла вода.
Добавки по избор: смлян лук, сусам и маково семе
Стъпка 1: Комбинирайте мокрите и сухите съставки за бейгълите
В голяма купа разтворете маята в топла вода. Добавете маслото, двата вида захар, 3 супени лъжици мед, солта и яйцето. Разбъркайте добре съставките. След това добавете брашното и бъркайте до образуването на меко тесто.
Стъпка 2: Омесете тестото за бейгълите
Поставете тестото върху набрашнена повърхност, като остържете купата, ако е необходимо, и започнете да месите тестото на ръка. Докато месите, тестото ще се стегне, ставайки леко еластично. Когато тестото загуби матовата си повърхност и придобие фин блясък, ще разберете, че е почти готово. Спрете да месите, когато го почувствате гладко и тежко в ръцете си – това отнема около 8 до 10 минути месене. Когато сте готови, покрийте тестото с кърпа и го оставете да почине за 10 минути.
Стъпка 3: Оформете бейгълите
Ударете тестото в масата няколко пъти, за да се отпусне. След това го разделете и го оформете на 12 топки.
За да получите характерната форма на бейгълите, използвайте палеца си, за да направите дупка в центъра на всяка топка тесто. Дупката трябва да е широка около сантиметър. След това разтегнете и оформете бейгъла в равен пръстен. Това ще го предпази от изкривяване и ще му помогне да се готви равномерно. Повторете с останалото тесто. Поставете почти готовите бейгъли върху набрашнена повърхност. Покрийте и ги оставете да починат още 10 минути.
След като бейгълите са си починали, сплескайте ги леко с върха на пръстите си. За да предотвратите залепването на тестото по ръцете си, ги навлажнете с вода, преди да оформите тестото.
Стъпка 4: Сварете
В голяма тенджера сложете 8 чаши вода и останалия мед да заври. Пуснете гевреците във врящата вода един по един. Гответе всеки геврек за 45 секунди, след това го обърнете и гответе още 45 секунди. Извадете бейгълите от водата с помощта на решетъчна лъжица, като оставите излишната вода да се отцеди.
Стъпка 5: Подправете и изпечете
След като сварите бейгълите, поръсете отгоре с подправки по желание. Можете да използвате маково семе, сусам или каквито семена прецените.
Накрая поставете готовите гевречета на около сантиметър един от друг в тава, застлана с хартия за печене, и печете на 200° за 12 минути. Обърнете всеки бейгъл и печете още 5 минути или до златисто кафяво.
Стъпка 6: Сервирайте
Препоръчваме да изядете поне един бейгъл, докато е току-що извадена от фурната. Опитайте любимата си комбинация от тези топинги за гевречетата:
Крема сирене: Това е перфектен топинг за бейгъли. Можете също така да направите домашно ароматизирано крема сирене, като добавите към него чесън и билки.
Домашно сладко – Пресни бейгъли, намазани с масло и домашно сладко от кайсии, череши ли сливи, са идеален вариант за закуска.
Зеленчуци: Опитайте домат, краставица, маруля, кълнове, лук или каперси върху домашно приготвените гевречета.
Протеини: Можете да ги хапнете и с бъркани или поширани яйца, нарязано сирене, хумус или салата с риба тон.
Можете също да използвате бейгъла си, за да си направите сандвич с пушена сьомга или топено сирене и пиле.
Коментари