Вкусните домашни пити и хлябове са наслада за вкуса, а приготвянето на тестото сакрален момент.
Месенето на тесто действа терапевтично, кара ни да се отпуснем и дадем най-доброто от себе си и да почустваме удоволствие от това да създадем нещо така прекрасно като тестените изделия.
За направата на класическо хлебно тесто са нужни брашно, мая, вода, сол и захар.
За да набухне тестото е необходимо да активираме маята. Този процес се постига, като се затопли вода до около 37 градуса и в нея се разтвори маята, заедно с лъжица-две захар, тъй като дрождите на маята се събуждат по-бързо при наличието на захар.
След 20-тина минути маята вече е шупнала и се преминава към замесване на тестото.
Първоначално съставките може да се разбъркват с лъжица, но накрая тестото се завършва с месене на ръка.
За да активираме глутена в тестото и то да стане меко и еластично, така че да е лесно да се работи с него, са необходими 10-15 минути месене.
Най-добре е с едната ръка да се придържа тестото, а с другата леко да се издърпва напред, после се прегъва и пак се издърпва.
Тъй като месенето, макар и да е приятно занимание, е доста трудоемко и за да се съкрати времето за месене, се прилага хитрост, наречена биене на тестото.
Тестото се вдига на височина над главата и се блъска върху масата, на която се меси.
Това се повтаря сто пъти - по този начин глутенът се активира и тестото по-бързо и с по-малко усилия става гладко и еластично.
Освен това прекаленото месене може да предизвика и премесване на тестото и вместо да бухне, хлябът ще стане плосък.
Рискът от премесване е сравнително по-малък, ако го бием.
Коментари