При месенето на хляб или питка най-важният момент е втасването. От него зависи какъв хляб или питка ще се получи.
Както при всяко нещо, и при втасването има тънкости. Хубаво е да ги знаете, защото те ще ви помогнат да втаса добре тестото, за да получите идеални и пухкави тестени изделия.
За да втаса добре тестото, продуктите за него трябва да поседят извън хладилника, преди да ги използвате. Оставете прясното и киселото мляко, яйцата за няколко часа извън хладилника. Използваните продукти за заместването е хубаво да са със стайна температура.
Хубаво е предварително да си пресеете брашното, което ще използвате, поне два пъти.
При втасването микроорганизмите, съдържащи се в маята, превръщат захарите във въглероден диоксид. Това е газ, който подпомага набухването на тестото.
Добре е тестото да втаса поне два пъти. Един след заместването на тестото и втори, когато е оформено.
Друга тънкост за доброто втасване е хубаво да се активира маята. При активирането ѝ се използва само вода, брашно и захар. Никога не слагайте сол в тази смес. Водата, която ще използвате, трябва да е задължително хладка. След това изчакайте, докато маята шупне, независимо дали е прясна или суха маята. Това отнема около 15-20 минути. При активирането на маята е важно в стаята да е топло.
Тестото трябва да бъде изместено много добре, за да може да втаса добре. Месенето става с дланите, без да се забиват пръстите в него. При местенето не тестото трябва да се получи гладко, хубаво, незалепващо тесто, по което има мехурчета.
Втасването трябва да става в топло помещение. Но имайте предвид, че не бива и да е прекалено топло.
При температура над 60 градуса маята умира и не се получава втасването.
Много важна е температурата, при която тестото втасва!
Готовото тесто може да поставите да втасва близо до фурната, печка или радиатор.
При втасването е хубаво тестото да се завие с кърпа или стреч фолио. Преди да завиете тестото, го намажете с малко олио. Това се прави, за да не изсъхне повърхността му.
Втасването може да отнеме различно време - от 30 минути до час.
Добре втасалото тесто на пипане трябва да е меко като памук.
Коментари