Чаят съперничи на кафето по отношение на масовост на разпространение, почитатели по света, а традициите по консумацията му са уникални и го правят най-интригуващата енергизираща напитка, позната на хората.
Чай може да се приготви от различни части на растенията и билките, като най-известни са тези, които се правят от листа. Използваната част дели чаят на различни видове. Самото приготвяне на традиционната чаша ободряваща или лечебна напитка е удоволствие, съчетано с традиции, стил и дори философия за живота.
Сред различните видове чай се откроява плодовият. Той е цветен, вкусен, полезен за абсолютно всички възрасти, има редица положителни свойства, които го правят идеален спътник в ежедневието.
Как и от какво се приготвя плодов чай, какви видове плодови чайове съществуват и кой е най-подходящ за личните нужди на всеки, са въпроси, които могат да подпомогнат избора на любим плодов чай за всеки.
Същност и значение на плодовия чай
С този термин се описва напитка, която обединява различни сушени плодове в различни вдъхновяващи въображението композиции. Така съставен, плодовият чай е здравословна алтернатива на газираните напитки и консервираните плодови сокове.
Плодов чай може да се направи и с по-широк кръг съставки, с добавка на билки и подправки, сушени чаени листа към сушените плодове. Запарени в гореща вода, те дават изключително богата и ароматна напитка, от която при консумацията извличаме максимума от ползите на всички съставки.
Най-качествените плодови чайове предлагат чист основен чай като черен или зелен със смес от вкусни плодове, а в някои дори са добавени етерични масла. Тези чайове имат и лечебни свойства.
Плодовият чай може да се пие както горещ, така и студен и е чудесна алтернатива за хора, които не обичат да пият вода. Те могат успешно да я заменят с отвара от малини, праскови, портокали, ябълки и други плодове.
Чашата горещ плодов чай е полезна заради енергизиращите му качества, благодарение на високото съдържание на витамин С, а заедно с това и много приятен навик в студените месеци, когато топлината на чашата с чай, ароматът на плодове, който се разнася от нея и насладата от топлината, разнасяна по тялото, е едно от най-приятните усещания, които може да си устроим с малко средства и усилия.
Най-полезното в плодовия чай е липсата на какъвто и да е кофеин в него. Това прави чистият плодов чай подходящ и за деца. Разхлаждащата лятна свежест от плодовия чай идва заедно с плътен и обогатяващ вкус на горски плодове или освежаващ и ободряващ прилив на енергия от ябълка и лимонена кора, както и окуражаващи творческата енергия папая и манго. За всяка нужда и за всеки вкус има подходящ плодов чай.
Ползи за здравето от консумацията на плодови чайове
За укрепване на имунитета
Повечето плодови чайове са с високо съдържание на витамин С. той е мощен антиоксидант с укрепваща роля за имунната система. Както всички напитки, известни под името чай, има лечебни и превантивни качества срещу простудни и вирусни заболявания.
Плодовите чайове от ягода, манго, ананас, нар и малини са богати на витамин С, а когато базата е от черен или зелен чай, нивото на антиоксиданти от тях осигурява всичко нужно на имунитета, за да работи ефективно.
За отслабване и за поддържане на чревното здраве
Плодовите чайове съдържат катехини, които са флавоноиди, засилващи метаболизма, а това подкрепя изгарянето на мазнини и оттам отслабването. Засиленият метаболизъм има положително въздействие върху чревният тракт, който лесно се освобождава от пасажа и така не се задръстват червата.
За по-сияйна кожа
Не само храните, но и напитките се отразяват на състоянието на кожата. Противовъзпалителните свойства на чая от сушени плодове намалява възпаленията, подобрява кръвообращението и премахва свободните радикали, които убиват кожните клетки, следствие на което се получава стареенето.
Богатството на минерали и витамини в плодовия чай е от съществено значение за кожата, особено за сериозни проблеми с нея, каквито са акнето и псориазисът.
За здрави кости и зъби
Полифенолите в плодовите чайове имат голяма роля в изграждането на здрави кости. Известно е, че те помагат да се забави намаляването на костна плътност, което на практика е профилактика на остеопоразата. Увеличават и количествата на витамин Д. Ягодите и къпините, които са сред най-често използваните плодове в чайовете са активни в изграждането и укрепването на костната система.
Редовната употреба на плодов чай помага за снижаване на риска от кариеси и проблеми с венците, защото намалява бактериалните киселини, както и всички киселини, причиняващи кариес.
За детоксикация
Естествените механизми на детоксикация, действащи в тялото ни не винаги се справят с натоварването от токсините, които ни заобикалят и тровят от водата, храната, въздуха, лекарствата и дори синтетичните дрехи и мебели. Полезните съставки във всеки плод, участващ в чая, подпомага детокс програмата на тялото за прочистване на шлаките, задръстващи органите и системите му.
Най-добрите плодови чайове
Плодов чай Нони
Когато става въпрос за най-ефективните плодови чайове, на първо място трябва да се спомене чаят Нони, който е рядък природен продукт за поддържане и хармонизиране на психическото и физическото здраве.
За този вид чай си използват плодовете на дървета, отглеждани в напълно екологични райони в плантации с дървета Нони.
Чаят се прави от сухите плодове нони, не съдържа кофеин и има следните ползи за здравето:
- Осигурява на тялото витамини, ензими, минерали, аминокиселини и антиоксиданти;
- Пречиства тялото, премахва токсините;
- Засилва имунитета;
- Забавя процеса на стареене;
- Повишава работоспособността, концентрацията и вниманието при стрес;
- Нормализира обмяната на веществата;
- Подобрява самочувствието при аклиматизация в случаи на смяна на часовата зона и сезоните;
- Възстановява тялото след тренировки;
- Енергизира.
Чай от нар
Чаят от нар е с отлични вкусови качества, но и с принос за здравето.
- Плодът нар е богат на антиоксиданти, които са важни за сърдечното здраве. Най-много от тях се съдържат в кората на плода, които се използват за чай;
- Богатството на витамин С в нара прави напитката от него отлично средство за укрепване на имунитета, за поддържане на очното здраве и борба с бръчките и други видими признаци на стареене;
- Плодът подпомага храносмилателната система като унищожава вредните клетки в нея. Напитката е ефективна при лечение на салмонела, диария, проблеми с жлъчката и различни форми на колит;
- Има и детокс свойства.
Чай от лимон
Лимоновият чай е истински еликсир за отслабване. Чаят от този цитрус е мощен антиоксидант, който пречи на окислителните процеси в клетките, извежда токсините от тялото, хидратира тялото и отпуска нервната система.
Лимоновият чай подобрява усвояването на мазнините от организма и абсорбирането и преработването им най-вече в областта на корема и талията.
Този чай премахва и излишния натрий, намалява подуването и запека, пречи на образуването на мастна тъкан. Поддържа и киселинния баланс като неутрализира киселинността в стомаха.
Чай от шипка
Самият плод шипка има много силно изразен здравословен принос, който се пренася и на чая от него. Напитката намалява нивата на кръвна захар, повишава устойчивостта на организма на инфекции, намалява холестерола, подобрява чернодробната функция и дава жизненост. Съдържа много витамини, минерали, антиоксиданти с ползи за здравето.
Коментари