Нони представлява плодът на вечнозеленото дърво Morinda citrifolia, което принадлежи към семейство Брошови. Родината на дървото е Френска Полинезия, но се среща и в целия Тихоокеански регион. Притежава зелени или жълти плодове.
Нони, познат още като индийска черница, е горчив плод с горчив вкус и неприятен мирис. Поради тази причина се приема единствено под формата на екстракт на прах или течен концентрат. Нони е изключително полезен и лековит, поради което си е спечелил прозвището „древният аспирин“ и “полинезийски пеницилин“.
Малкото вечнозелено дърво или храст расте в сенчести гори, както и в отворени места на песъчливи и скалисти почви. Достига зрялост на 1.5 години, след което започва да дава плодове всеки месец през цялата година. Дървото се открива и на вулканични терени или образувани от лава брегове.
Дървото Morinda citrifolia се счита за свещено поради разнообразното му действие върху човешкия организъм. Малките плодове са с големина на картоф, но крият в себе си изключително ценни вещества.
В миналото племенните лечители са използвали нони за лечение на треска, разстройство, запек, ухапване от животни и насекоми. Много години по-късно нони попада в лабораториите за изследвания.
Състав на нони
Плодът нони е богат на витамини В3, А и С. От минералите най-добре са представени желязо, калций, калий и натрий. В плода има голямо количество лигнани, проксеронин, фитохимикали, полизахариди, иридоиди, катехини, ненаситени мастни киселини, алкалоиди, бета-ситостерол и др. Плодът съдържа 18 основни аминокиселини.
100 г нони съдържат 15 ккал, 0.1 г мазнини, 0.5 г белтъчини, 3 г въглехидрати.
Избор и съхранение на нони
Както споменахме, плодът нони е с твърде натрапчив аромат и горчив вкус, което не позволява директната му консумацията.
Поради тази причина в магазинната мрежа той може да се открие под формата на концентрат или прах с омекотен вкус. След отварянето на шишето с концентрант нони, трябва да го съхранявате в хладилник.
Дневен прием нони
Препоръчителната доза дневен прием концентрант от нони е 2 с.л. – 30 мл. Хубаво е приемът да се осъществи на два пъти – по 15 мл. сутрин и вечер. Най-добре е да се приема половин час преди хранене самостоятелно или смесен с друг сок или вода. От екстракта на прах могат да се приемат от 500 до 1000 мг дневно.
Ползи от нони
От над 2000 години сокът е нони е изключително ценен и скъп за жителите на островите, намиращи се в Тихия океан. Нони притежава отлични антиоксидантни свойства.
Благодарение на съдържащия се алкалоид ксеронин, нони действа укрепващо върху имунната система. Предпазва от различни видове рак, защото съдържа ценното вещество дамнакантал, което е известно със своите противоракови свойства.
Проксеронинът, който се намира в нони, действа върху работата на конусовидната жлеза и повишава производството на хормоните серотонин и мелатонин. По този начин оказва благоприятно влияние върху цикъла на заспиване и събуждане, регулира промяната в настроението.
Нони влияе благоприятно върху нервната система, укрепва паметта и концентрацията. Той е отличен антидепресант, който намалява нивата на стреса. Нони намалява кръвното налягане, предпазва от инфаркт и инсулт.
Сокът от нони често се използва като хранителна добавка при артрит и някои други артритни заболявания. Има противовъзпалително действие и се използва за лечение на зависимости. Екстрактът от нони забавя процесите на стареене на кожата и действа подмладяващо.
Нони е идеален за диета, защото пречиства тялото от токсините и ускорява изгарянето на излишните мазнини. Съдържащите се в него активни вещества намаляват риска от дегенерация на клетките.
Според мнението на редица изследователи все още не са открити всички тайни на плода нони. Много вероятно е да не са известни още редица негови полезни действия. Според някои американски учени, нони може да лекува над 100 здравословни проблема.
Коментари