Когато става въпрос за ползата от зеленчуците, всеки си спомня детската песничка за този, зеленчуци който не яде. Можем ли да кажем същото и за морските зеленчуци? Знаем ли достатъчно за тях?
Какво представляват морските зеленчуци
Под това название разбираме различни по вид водорасли. Може да се предположи, че най-популярният е нори, който участва в приготвяне на суши, но трябва да се има предвид, че морските зеленчуци са наистина многобройни, както и ползите, които носят на тялото. Те се определят от техния богат състав. Можем да ги определим като богати на минерали растения, неизменна част от кухнята на Япония и изобщо на Изтока. Антиоксидантите в състава на тези морски храни ги правят и лечебна суперхрана.
Ползи за здравето от морски зеленчуци
Морските зеленчуци забавят стареенето и са безценни в борбата с хроничните болести. Те понижават холестерола, предотвратяват клетъчни мутации, виновни за рак, облекчават симптомите на менопауза, алкализират кръвта, имат противовъзпалително действие, източник са на важни минерали, детоксикират тялото, контролират растежа на патогенни бактерии, подобряват сърдечното здраве, балансират работата на щитовидната жлеза, помагат при запек.
Най-популярните морски зеленчуци
Зарази ползите много от тези морски растения са станали популярни в кулинарията.
Нори
Водораслите нори участват в приготвяне на суши. Те са тъмно зелени или черни на цвят. Япония, Южна Корея и Китай са най-големите производители на тези водорасли, които растат бързо, за 45 дни са готови за бране и консумация. Богати са на фибри, витамини С и А, калий, магнезий, йод и фибри, мазнини и калории.
Комбу
Комбу зеленчуците са чудесни за супа, но ароматизират и други ястия. Те са ядливи водорасли от семейството на кафявите водорасли. Почти цялото количество комбу се произвеждат в Япония. Те съдържат йод, калий, калций, желязо, магнезий, витамини от В групата, С и фолиева киселина.
Уакаме
Уакаме е твърде близко до комбу водорасли, като уакаме са ценни с това, че помагат на отслабването. Те са отличен растителен източник на омега- 3 мастни киселини. Съдържат също фибри, калций, магнезий и йод.
Келп
Зад това название се крият кафяви водорасли, пълни с витамини и минерали. Много са полезни за простата, панкреаса и цялото храносмилателна система.
Те подпомагат работата на щитовидната жлеза, подобряват метаболизма и умствената дейност.
Агар
Тези морски зеленчуци са известни и като агар-агар. Представляват водорасли, алтернатива на желатина. Използват се както в сладки, така и в солени ястия. Имат леко слабително действие и са и лечебна храна при запек.
Към подходящите за честа употреба са също араме и хиджики. Спирулината и хлорелата също не бива да се изключват, макар да се предлагат обикновено на прах или капсули като хранителна добавка.
Коментари