Консумацията на люти чушки не само че ще ви помогне да отслабнете, но ще предпази сърцето ви, показва ново проучване на военно-медицинския университета в Чунцин.
Малки дози капсаицин – веществото, съдържащо се в лютите чушки, ни провокира да се въздържаме прекомерната употреба на сол и в резултат на това сърцето и кръвоносните ви съдове ще са предпазени, казват учените пред списание Hypertension.
Въпреки това с консумацията на люто не трябва да се прекалява, защото може да навреди на храносмилателните ви органи, а хората, които имат проблеми със стомаха, е най-добре да избягват по-пикантните храни.
Но за хората, които нямат подобен проблем и искат да намалят ефекта от вредните храни, лютите чушки могат да са истинско лекарство, което води до изгаряне на мазнини и ускоряване на метаболизма.
При експериментите с 600 доброволци на университета в Чунцин е установено и че хората, които си похапват люто, по-рядко страдат от високо кръвно налягане.
Най-често проблемите със сърцето и кръвоносните съдове се свързват със засилената консумация на сол.
Установено е, че центровете за солен и лют вкус в мозъка се преплитат. Затова включването на центъра, отговарящ за лютия вкус, усилва работата на клетките, отговарящи за разпознаването на солта.
Така храната изглежда по-солена, отколкото е в действителност, и несъзнателно намаляваме вредната за здравето ни сол в храните, докато хапваме люто.
Коментари