Независимо дали току-що сте купили домати – чери домати, неузрели или пресни , готови сте да забъркате един доматен сос или прясна лятна салата, важно е да знаете как да съхранявате домати и да разберете процеса им на зреене.
Доматите произхождат от топъл климат и е добре да се съхраняват на стайна температура. Но проблемът тук е, че по този начин те се развалят по-бързо. Най-добре е да консумирате узрелите домати веднага, но ако не можете, ето какво да правите.
Ключът към тази объркваща ситуация е: съхранявайте напълно узрелите домати в хладилник, забавящ процеса на разваляне, но преди да ги сервирайте, ги нарежете и оставете на стайна температура, за да се стоплят съвсем малко.
Хладилникът осигурява ниска температура, която е по-ниска от идеалната за тези зеленчуци. Но той може да Ви даде известно време, преди доматите да започнат да се разпадат и в крайна сметка да изгният.
Какво да кажем за домати, които не са съвсем узрели? Определено не трябва да ги поставяте в хладилника. Те трябва да останат на стайна температура, в идеалния случай далеч от пряка слънчева светлина.
И най-важното, за да ги запазите свежи по-дълго, съхранявайте ги със стъблото надолу, докато узреят. Това предотвратява напускането на влага от зеленчука и блокира навлизането на въздух (и по този начин на мухъл и бактерии) в него.
След като вече знаете как да съхранявате домати, вижте и някои идеи за вкусни рецепти с тях:
- Доматена Супа;
Коментари