Чери домати са изключително симпатични и вкусни. Те могат да се вложат във всяка една рецепта за салата, супа и основно, както пресни, така и подготвени по някой от методите за запазване през зимата. Характеризират се с типичен вкус и богат аромат.
Сушените чери домати, които се продават в магазините, са обработвани чрез дехидрататори. Това ги прави прекалено сухи и жилави, което налага накисване във вода преди употреба.
Така, освен аромата, се губят и важни хранителни качества. Най-добри са маринованите в зехтин сушени домати, но цената им често е доста висока. Поради това най-сладко е да си ги приготвите у дома. Ето как:
Сушени чери домати
Необходими продукти: 12-14 бр чери домати, 1 к.л. сол, 1/2 к.л. захар, 1 ч.л. сушена мащерка, 3 с.л. зехтин.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява до 220 градуса. Доматчетата се разрязват наполовина и внимателно се почистват от остатъка от дръжките. Нареждат се в огнеупорна тавичка, със срязаната част нагоре, и се поръсват със сол, захар и сушена мащерка. Поливат се със зехтина и се пъхат във фурната.
Могат да се поръсят и с накъсани подправки по избор. Тя веднага се изключва, а доматите се оставят вътре да се сушат от четири часа до едно денонощие. По време на сушенето вратата на фурната не се отваря.
Сушените домати се съхраняват най-добре в зехтин. В зависимост от останалата влажност в тях и начина на съхранение, годността им е максимум 2 месеца.
Сушените домати се нареждат в буркан, като между тях се поставят няколко цели скилидки чесън и няколко стръка пресен босилек. Бурканът се затваря и се съхранява на тъмно и сухо място.
От чери доматите могат да се приготвят и туршии.
Туршия от чери домати
Необходими продукти: 1 кг чери домати, 10 скилидки стар чесън, 1 връзка сушен копър, 8 зърна черен пипер, 1 връзка пресен магданоз, 5 зърна кардамон, 5 зърна карамфил, 3 броя дафинов лист, 2 с.л. морска сол, 1 с.л. захар, 6 с.л. ябълков оцет, 1/2 ч.л. индийско орехче.
Начин на приготвяне: Доматчетата се измиват. Надупчват се с игла или клечка за зъби на няколко места. Изсипват се в буркан. Отгоре се нареждат подправките, магданозът, копърът и чесънът.
В малка тенджерка се кипва водата с морската сол, захарта и индийското орехче. Котлонът се намалява, след което се добавя оцетът.
Бурканите се заливат с леко охладената марината. Затварят се с капачки и се стерилизират за 15-20 минути.
Коментари