Каталунският крем е традиционният десерт на Барселона. Там във всяко кафене и ресторант може да се насладите на хилядите му вариации.
Задължителни в него са карамелизираната коричка и неустоим аромат на канела и лимон. По традиция кремът се поднася в ниски купички. Вариациите за приготвянето му са необятни. Тук ще откриете най-добрите рецепти за каталунски крем:
Каталунски крем с малини
Необходими продукти: 400 мл прясно мляко, 1 ванилия, 3 жълтъка, 100 г захар, настъргана кора от 1 лимон, 1 с.л. царевично нишесте, 200 г малини, 4 с.л. кафява захар.
Начин на приготвяне: От млякото се отделят 2 с.л. и се оставят настрана. Останалото се сварява заедно с ванилията. Сваля се от котлона и се оставя настрана, докато изстине.
Жълтъците, захарта и лимоновата кора се разбиват. Добавя се нишестето, разтворено в отделеното мляко. Полученото се се сипва в кипнатото с ванилията мляко. Сместа се слага на котлона и се кипва. Когато се охлади напълно, се добавят измитите и подсушени малини.
Полученото се разпределя в четири купички. Слагат се в хладилника за 2 часа, за да стегне кремът.
Преди да се поднесе кремът се поръсва с кафява захар и се оставя за около 2 минути под грила на фурната или се карамелизира с горелка за крем.
Бърз каталунски крем
Необходими продукти: 500 мл прясно мляко, 2 яйца, 4 жълтъка, щипка ванилия, ½ пръчка канела, 180 г захар.
Начин на приготвяне: Млякото се кипва с ванилията и канелата и се сваля от огъня. Яйцата, жълтъците и 80 г захар се разбиват около 10 минути. Канелата се вади от млякото. В него се изсипва яйчната смес. Слага се на водна баня и се разбива за 15 минути до сгъстяване.
Получената смес се изстудява и се прибира в хладилника за 30 минути. Останалата захар се смесва с 125 мл вода и се вари на слаб огън до получаване на сос. Десертът се полива със соса и се оставя в хладилника за още 30 минути.
Каталунски крем
Необходими продукти: 500 мл прясно мляко, 3 жълтъка, 1 с.л. царевично брашно, 60 г захар, кората на половин лимон, 1 пръчка канела.
Начин на приготвяне: Брашното се смесва с половината мляко. Останалото мляко се сипва в тенджерка, заедно с лимоновата кора и канелата. Жълтъците се разбиват със захарта.
Млякото се добавя постепенно към жълтъците на тънка струйка и при постоянно бъркане. Накрая се добавя и брашното, разтворено в мляко. Полученото се слага в микровълнова на максимум за 2 пъти по 2 минути.
Кремът се разделя в купички. Поръсва се със захар, която се карамелизира. Сервира се охладен.
Коментари