Да се слага всяка година сурова туршия е не само кулинарна традиция, но и неразделна част от бита на българина. Има и основателна причина за това. Зеленчуците, консервирани чрез потопяване в солен разтвор, като традиционното кисело зеле в бидон или сурова туршия, съдържат голям брой лактобактерии и пробиотици, полезни за хората.
Важно е да подчертаем, че полезните лактобактерии и пробиотици съществуват единствено и само в суровите туршии, те не присъстват в стерилизираните в буркани туршии.
Обичаният от всички вкус се дължи на дивата ферментация именно на лактобактериите, които се съдържат в самите зеленчуци и в почвата, в която се отглеждат.
Но понякога в процеса на ферментация саламурата побелява и хвърля в паника домакините, които се питат защо побелява суровата туршия.
Една от основните причини за побеляване на суровата туршия е недостатъчно количество на сол в саламурата за суровата туршия.
Друга възможно причина за побеляване на саламурата на суровата туршия може да бъде употребата на прекалено варовита вода или наличието на зеленчуци, които не са с очакваното качество и още в процеса на слагане на туршията са били леко развалени.
Добрата новина е, че побеляването на саламурата на суровата туршия не е причина да си скубете косите или да изхвърлите всичко в канала. Има различни начини за оправяне на побелялата сурова туршия, като те могат да бъдат обикновено пресичане на туршията с калиев сорбат (не натриев бензоат), смяна на част от саламурата, претакване и др.
Прочети също защо омеква туршията и какво да направим в случая, слага ли се мед в туршията и защо, кога се пресича туршията и какво е допустимото количество сол за туршия.
Коментари