Туршията с естествена ферментация е най-богатият източник на пробиотици от природата, които даряват здраве и радост в живота ни от незапомнени времена.
Когато искаме сами да си приготвим вкусна и здравословна туршия, освен правилния избор на зеленчуци другото най-важно условие е правилно да балансираме количеството сол, което влагаме в туршията.
От това зависи не само незаменимият вкус на туршията, но и правилното протичане на процеса на ферментация, както и трайността на готовата туршия.
Единствената точна мярка, която дава прекрасен резултат след ферментацията, е следната: 40 г морска сол на всеки литър вода, който влагаме в туршията.
Затова е важно предварително да помислим колко литра вода ще са ни нужни, да добавим съответното количество сол и да я изчакаме да се разтвори, преди да я смесим със зеленчуците.
Ако водата не покрие зеленчуците догоре, пригответе си още вода с точната мярка 40 г морска сол към всеки ново прибавен литър вода.
От там нататък следва да се разбърква и да се изчака да премине процесът. Не пропускайте да си приготвите този невероятен продукт, който освен незаменим вкус има и незаменими ползи за здравето ни.
Научи също защо се слага аспирин в туршията, защо побелява туршията или опитай нашите рецепти за домашна туршия в бидон или тази хрупкава царска туршия.
Коментари