За да получи туршията специфичния си приятен вкус и да се запази дълго време, се нуждае от консерванти. Различни вещества се използват с тази цел. На всеки са познати аспиринът, натриевият бензоат, калиевият сорбат като различни възможности за консервиране.
Разбира се универсалният консервант е с естествен произход - това е морската сол, както и оцетът и захарта и без тях запазването на зеленчуците е невъзможно. Като консерванти се използват също джинджифил, хрян и други храни.
Първото условие за успешно консервиране е да се използват качествени продукти. Влагането на проверени консерванти гарантира вкусната и добре втасала туршия. Тя обаче ще бъде такава, ако и самите продукти, които ще бъдат консервирани, са подбрани внимателно.
Кое кога да бъде добавено в туршията?
Консервантът калиев сорбат служи за спиране на ферментационните процеси в туршиите. Той ги предпазва също от образуване на плесен. Продуктите остават свежи, не добиват и други странични вкусове от самия консервант. Този продукт е заместител на аспирина и натриевия бензоат.
На етикетите този продукт се отбелязва като Е 202. Дозировката е указана на етикета и трябва да се спазва много внимателно, независимо, че веществото се води нетоксично и не застрашава здравето. Прибавя се в желания момент на пресичане на ферментацията.
Натриевият бензоат е от солите на бензоената киселина и се обозначава като Е 211. Целта на добавянето му е да съхрани вида на продуктите в туршията, да ги предпази от дрожди, плесен и бактерии.
Като бонус е способността на този консервант да подобри вкуса на някои храни. Може да се съчетава с други консерванти. В туршията се поставя разтворен във вода, като на 1 грам от веществото трябва да съответства 1 литър вода.
Времето на поставянето му е същото както при калиевия сорбат - в желания момент на пресичане на процеса ферментация.
Времето, когато трябва да се извърши самият процес на пресичане на ферментацията, е това, в което туршията е добила вкусът, който ни допада.
Ако пресичането се извършва с естествен продукт - хрян, джинджифил или други, времето на поставяне е същото, както при изкуствените консерванти. Количеството се определя стриктно, според обема на туршията.
За овкусяване на самата туршия, регулиране на киселинността и за предпазване от бързо разваляне се използват морска сол, захар, оцет и други хранителни продукти - естествени консерванти, но те се поставят още с приготвянето на туршията, преди да е започнала ферментацията.
Съществуват различни виждания за количеството сол в туршиите, но като универсално се сочи 40 грама морска сол на всеки литър вода. Останалите естествени консерванти се поставят като количество в зависимост от вида туршия, която се прави.
В сезона на туршиите опитайте непременно и рецептите ни за туршия с карфиол или нашите мариновани зелени домати.
Виж също защо се слага аспирин на туршиите, кога се пресича туршията и защо омекват туршиите.
Коментари