Gotvach.bg»Съвети»Защо омеква туршията?

Защо омеква туршията?

редакция:

Случвало ли ви се е да отворите буркан с кисели краставички или друг вид туршия и вместо хрупкавостта, която очаквате, те да са меки?

Ако да, но не знаете защо това е така, в следващите редове ще изброим причините туршията да омеква.

Защо омеква туршията

1. Грешка при стерилизирането на туршията

Първата възможна причина може да е допусната грешка при стерилизирането на туршията - много е важно да спазвате правилата за стерилизация на туршиите:

- първото правило е винаги да измивате всички зеленчуци, които ще ползвате много добре, както и да обработите съдовете, в които ще ги съхранявате, много добре;

- второто правило е да спазвате режима на термична обработка, защото и най-малката грешка в технологията на заваряване може да доведе до: капаците на бурканите да се надуят, саламурата може да се замъгли, до нарушаване на структурата на това, което стерилизирате, промени във вкуса и солеността.

2. Въздух в буркана

Друга причина за меката туршия е въздухът, който е навлязъл в буркана, това може да се дължи на:

- капачки, които не са с добро качество;

- Не добро затваряне при стерилизация;

- Повреди по съдовете по време на съхранение;

3. Плесени и развалящи туршията ензими

Следващата причина за мека туршия е излагането ѝ на пектолитични ензими. В някои случаи се забелязва образувала се плесен по повърхността на саламурата. Тя се получава при навлизането на плесени по време на консервацията. В следствие въздействието на ензимите, протопектинът се преобразува в пектин, което е водоразтворимо вещество и пектинова киселина. В резултат на това туршията става мека, а киселите краставички меки и празни отвътре.

Ако забележите такъв проблем, не е нужно да хвърляте буркана туршия веднага, можете да направите следното:

- да премахнете мухъла;

- да прецедите саламурата;

- добавя се сол по ваш вкус;

- след това се вари 3 минути;

- след това се слага отново саламурата и бурканите се затварят с нови, стерилизирани капаци.

4. Грешно приготвена саламура

Друга причина за меката туршия може да бъде неправилното приготвяне на саламурата. Неправилно приготвената саламура води след себе си промени във вкуса ѝ. Най-честите грешки при направата на туршия са:

- Много малко сол. Трябва да добавяте между 1 и 1.5 с.л. сол на литров буркан;

- Не сте добавили оцет - трябва да се добави 70 г оцет в буркан от 3 литра;

- Можете да използвате лимонена киселина вместо оцет;

- Използвайте йодирана сол;

- Ферментация по време на осоляване, това означава продължителна ферментация. Най-често тя трае 3 дни;

5. Неправилно съхранение на туршията

Причина за меката туршия може да бъде и нейното неправилно съхранение. Много често неправилното съхранение на бурканите с туршия или кисели краставички водят до тяхното омекване. Когато температурата е висока, млечната киселина в туршиите се разрушава, а тя действа като консервант. Туршията губи своя вкус и вкисва. Най-добрата температура за съхранение на туршия е + 3 градуса и най-добре е това да става в мазето.

Вижте още кога се пресича туршията, колко сол се на туршия, вредни ли са аспирините в туршията или опитай нашите изпитани рецепти за царска туршия и зелени домати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен