Копривата е растение, което е богато на много микроелементи, желязо и минерали. Известен хранителен продукт в България, с който се приготвят множество ястия като супи, баници, гарнитури, а също така и плънки.
Важно при приготвяне на копривата е самото варене, защото в противен случай при консумация може да е неприятна.
Преди да започнете с термичната обработка, е важно да я почистите и измиете добре, разбира се. Това се прави, когато копривата е млада. В случай че растението вече е пораснало малко повече от необходимото, е хубаво да попарите копривата направо така, за да избегнете ужилването. Колко време се вари копривата?
В кипяща вода слагате копривата за около 5 минути, за да може да се отпуснат листенцата. След това копривата се отцежда от водата, измива се отново и се изстудява, като е достатъчно просто да я оставите да изстине малко настрани.
Нарязваме на ситно копривата и я приготвяме в зависимост от това, каква рецепта сме избрали за своята трапеза. Можем да добавим ориз и да направим супа, като после тя може да се пасира. Можем да я смесим с яйца и сирене и да направим вкусна баница.
Експериментирайте и пригответе вкусно ястие за вас и семейството ви! На ваше разположение сме приготвили рецепти за супа от коприва, копривена каша и баница с коприва.
Коментари