Годността на яйцата, които се поставят за по-дълго съхранение в хладилни условия, зависи преди всичко от правилния начин на съхранение.
Важно условие за тяхното качество е яйцата никога да не се измиват предварително. Причината за това е, че яйчните черупки са пропускливи и измиването може да спомогне за навлизането на болестотворни микроорганизми в тях. Така многократно ще се скъси техният срок на годност.
Яйцата, закупени от магазинната мрежа, обикновено имат посочен срок на годност върху опаковката. С тях е лесно да се ориентираме. Важно е редовно да проверяваме какво е написано на етикетите им.
Яйцата, които се купуват от производители, нямат обозначен срок на годност, което е разбираемо. Трябва да се разчита на данните, дадени от производителя.
Такива яйца, когато са съвсем пресни, могат да се съхраняват до 30 дни в хладилни условия. След това качеството им е съмнително.
Важно е също да се следи и състоянието на белтъка и жълтъка на суровите яйца, защото дори да са в срок на годност, те могат да претърпят процес на разваляне. Негодните за консумация яйца обикновено имат по-мътен белтък с втечнена консистенция. Докато пресните и
качествени яйца имат бистър, стегнат белтък.
Жълтъкът също претърпява промени в процесите на разваляне.
При пресните яйца той плува в горната част на яйцето, а при некачествените потъва.
А ако разполагате с повечко яйчица, които трябва да сготвите бързо, ето ви идеалните идеи за по-диетични яйца на фурна.
Коментари