Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Експерти: Яйцата нямат място на вратата на хладилника

Експерти: Яйцата нямат място на вратата на хладилника

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Хладилник
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.

Напълно нелогично е да държим яйцата в хладилника, смятат специалисти. Но дори и да го правим, вратата на електроуреда е най-неподходящото място за съхранение на яйца.

Във всеки един хладилник на пазара има специално обособено място за съхранение на яйца, но истината е, че никой не може да обясни защо това място е позиционирано точно на врата на хладилника.

Този парадокс на производителите и до ден днешен е пълна мистерия.

Идеята яйцата да се съхраняват в хладилник идва от нуждата им от по-ниски температури за съхранение. Фактът обаче, че това място според производителите се намира на вратата, губи смисъла яйцата да се съхраняват на студено място.

Съхранение

Подходящата температура, при която яйцата трябва да се съхраняват, е между 5 и 6 градуса, като трябва да ги консумираме до третата седмица, след като сме ги закупили.

След третата седмица яйцата стават негодни, без значение на какви термични обработки ще ги подложим.

Вратата на хладилника е сочена за възможно най-лошото място за съхранение на яйца. Това е така, защото при отварянето на хладилника именно около вратата влиза най-много топъл въздух.

След като се затвори хладилникът обаче, температурата отново става по-ниска и така се получават резки температурни амплитуди, заради които яйцата се развалят по-бързо.

Яйца

Ако искате да съхраните яйцата си в подходящи условия, използвайте съд, които се затваря плътно, така че да не влиза често въздух, като ги подредите обърнати с върха надолу. След това поставете яйцата на място, където температурата е около 5-6 градуса по Целзий.

При температура над 7 градуса яйцата започват да губят по 20% от качествата си с всеки изминал ден.

Експертите съветват още да не купувате излишни количества яйца от магазините. Купувайте само толкова, колкото ще са ви необходими за период от 2-3 седмици.

Яйцата са един от основните продукти в домакинството. С яйца могат да се приготвят сладкарски десерти, основни ястия, да се застройват супи, както и да се консумират самостоятелно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Цвета
Цвета
И още нещо! Като сте толкова навътре в здравословния температурен отрязък за съхраняване на яйцата.... какво прави на вратата на хладилника тази откровено отровна и боклучава сметана във флакон, така дружелюбно представена от усмихнатата домакиня!
28.10.2015 16:07
1
Цвета
Цвета
Звучи ми като реклама на боя за коса, или .... нещо друго, което възстановява увредената коса на 87%. До там ли стигнахте в желанието си за сензации, че да съветвате хората къде в хладилника да си държат яйцата!?!?
28.10.2015 15:58
1
Иво
Иво
Искам да попитам автора, кои са тези "специалисти"? Щото ми писна всеки се позовава на някой въображаем такъв за какви ли не простотии. Всички хора си имат имена. Специалистите също.
Второто нещо, което искам да питам, как са съхранявали хората яйцата без хладилник преди 30-40 години например? ... или тогава като не са изяждани на момента са ги хвърляли. Щото аз помня бабите на село си ги държаха къде ли не, но те нямаха хладилници и то не ги съхраняваха ден-два, а със седмици ... и пак си ставаха. Трето как изчислиха, че точно 20% от качествата си губят на ден? От кои качества?
Друго нещо пак не ми е ясно, ако си купя 30-дневни яйца от магазина пак ли мога да ги съхранявам 2-3 седмици?
А това с температурните амплитуди ме разби :)
За 5 секунди отворена врата с колко се стопля яйцето? Само черупката или цялото? Физически как охладено до 7 градуса тяло, колкото яйце например ще промени така драстично температурата си, че да има влияние върху качествата му?
15.07.2015 16:05
11
мсм
мсм
драги ми смехурковци, това с рязката промяна на температурата и температурните разлики заради отварянето на вратата изби рибата... иначе аз си ги съхранявам в оригиналната опаковка на рафт в хладилника, а на вратата само сварени яйца държа! - но това е от чисто хигиенна гледна точка.
14.07.2015 23:14
1
Никола
Никола
по тъпа статия не бях чел скоро !
16.03.2015 12:56
7
ДОН
ДОН
И къде по-точно в хладилника следва да се поставят? Къде температурата е 5-6 градуса?
18.11.2014 09:10
4
1
Покажи всички подкоментари