Напълно нелогично е да държим яйцата в хладилника, смятат специалисти. Но дори и да го правим, вратата на електроуреда е най-неподходящото място за съхранение на яйца.
Във всеки един хладилник на пазара има специално обособено място за съхранение на яйца, но истината е, че никой не може да обясни защо това място е позиционирано точно на врата на хладилника.
Този парадокс на производителите и до ден днешен е пълна мистерия.
Идеята яйцата да се съхраняват в хладилник идва от нуждата им от по-ниски температури за съхранение. Фактът обаче, че това място според производителите се намира на вратата, губи смисъла яйцата да се съхраняват на студено място.
Подходящата температура, при която яйцата трябва да се съхраняват, е между 5 и 6 градуса, като трябва да ги консумираме до третата седмица, след като сме ги закупили.
След третата седмица яйцата стават негодни, без значение на какви термични обработки ще ги подложим.
Вратата на хладилника е сочена за възможно най-лошото място за съхранение на яйца. Това е така, защото при отварянето на хладилника именно около вратата влиза най-много топъл въздух.
След като се затвори хладилникът обаче, температурата отново става по-ниска и така се получават резки температурни амплитуди, заради които яйцата се развалят по-бързо.
Ако искате да съхраните яйцата си в подходящи условия, използвайте съд, които се затваря плътно, така че да не влиза често въздух, като ги подредите обърнати с върха надолу. След това поставете яйцата на място, където температурата е около 5-6 градуса по Целзий.
При температура над 7 градуса яйцата започват да губят по 20% от качествата си с всеки изминал ден.
Експертите съветват още да не купувате излишни количества яйца от магазините. Купувайте само толкова, колкото ще са ви необходими за период от 2-3 седмици.
Яйцата са един от основните продукти в домакинството. С яйца могат да се приготвят сладкарски десерти, основни ястия, да се застройват супи, както и да се консумират самостоятелно.
Коментари
Второто нещо, което искам да питам, как са съхранявали хората яйцата без хладилник преди 30-40 години например? ... или тогава като не са изяждани на момента са ги хвърляли. Щото аз помня бабите на село си ги държаха къде ли не, но те нямаха хладилници и то не ги съхраняваха ден-два, а със седмици ... и пак си ставаха. Трето как изчислиха, че точно 20% от качествата си губят на ден? От кои качества?
Друго нещо пак не ми е ясно, ако си купя 30-дневни яйца от магазина пак ли мога да ги съхранявам 2-3 седмици?
А това с температурните амплитуди ме разби :)
За 5 секунди отворена врата с колко се стопля яйцето? Само черупката или цялото? Физически как охладено до 7 градуса тяло, колкото яйце например ще промени така драстично температурата си, че да има влияние върху качествата му?