Продажбата на козунаци с етикет био е чиста измама, заявява председателят на Браншовия съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева пред вестник Труд.
Няма нито една сертифицирана фирма, която да произвежда такива козунаци, твърди експертът, и затова няма как на нашите пазари да има козунаци с гарантирано биокачество.
Тези продукти основно се предлагат в уеб сайтове, където хората, които не се притесняват да дадат повече от 10 лева за един козунак, остават измамени.
Кукушева обясни, че един козунак задължително трябва да съдържа бяло пшеничено брашно, мая, захар, яйца или яйчен меланж, сухо или прясно мляко. Освен това е задължително козунакът да е с голям обем, но лек.
Специалистът съветва и да не купувате козунаци на цени под 1 лев, защото при тях качеството е най-ниско. Не се очаква от бранша да променят стойностите на обредния хляб преди Великден.
Експертите от Българската агенция по безопасност на храните добавят, че макар да не гарантират за биокозунаци на пазара, веган козунаците със сигурност са веган.
Те се предлагат само в специализирани магазини и сайтове, а цените им са между 10 и 20 лева. В хранителните вериги обикновеният великденски сладкиш ще се продава за между 2 и 8 лева.
Може да откриете и екокозунаци, които са приготвени с яйца от свободни кокошки, кафява тръстикова захар, балкански мед, масло от родопско краве мляко и брашно от лимец, като това задължително трябва да е упоменато на етикета.
Екокозунакът е различен от биокозунака, казват, от друга страна, производители от биомагазин в София. Те посочват като екокозунак продукт от кафяво брашно, хималайска сол, кафява захар и български яйца, приготвен на ръка, а не от готова смес.
Коментари