Млякото, което се продава в нерегламентирани обекти като багажник на кола например, не е годно за консумация заради високите нива на опасни микроорганизми в него.
Това бе доказано след експеримент на Нова телевизия. Оказва се, че млякото, което си купуваме от нерегламентираните обекти, надвишава нормата за допустими микроорганизми с до 60 пъти.
Причината за това се крие в неправилното съхранение на млечния продукт. Прясното мляко трябва да се съхранява при температури между 2 и 6 градуса по Целзий, които са доста далеч от температурите в багажника на един автомобил особено през август.
Проверката показва, че не е трудно да си намерим прясно мляко, продавано извън магазините. Ниската му цена и рекламата като домашно и истинско мляко примамва повечето клиенти.
Прясното мляко се продава в бутилки от студен чай и безалкохолни напитки, за които не се знае колко точно са стерилизирани преди да се сипе течността в тях.
Експертно изследване на две такива млека показва, че нормата на микроорганизмите в тях е надвишена с от 40 до 60 пъти, защото са съхранявани при неподходяща температура.
Само за един час опасните микроорганизми в едно мляко се увеличават двойно, ако температурата на съхранение надвиши 6 градуса по Целзий.
В лаборатория освен броя на микроорганизмите са изследвани и соматичните клетки, които показва какво е здравословното състояние на животните, от които е добито млякото.
Соматичните клетки са два пъти над нормата, което показва, че категорично млякото не е годно за консумация, тъй като ще се отрази негативно на човешкия организъм. Какви обаче ще бъдат последствията си зависи от индивидуалния имунитет на всеки един човек.
Търговците, които продават тези млека обаче, не виждат проблем в съхранението на мляко в багажник на кола, като поясняват, че оставят млечните продукти за около час на високите температури и за това време няма как те да се развалят.
Някои от клиентите им казват, че не се притесняват да си купуват от техните продукти въпреки плашещите резултати.
От Агенцията по безопасност на храните обаче съветват да си купуваме мляко само от подходящи обекти като магазини и млекомати, където млякото е от селектирани и контролирани ферми.
Коментари
Микроорганизми има навсякъде (наистина, зависи кави са!), след достатъчна топлинма обработка (сваряване) - разликата е съществена и осезама, а и подквасеното 'кисело мляко' е доста различно от продавания продукт под същото наименование