Около 72 тона годни за консумация хранителни продукти са изхвърли американците в рамките на една година. Неупотребената храна се равнява на 165 милиарда долара, показва изследване на университета Харвард.
Според Съвета за защита на природните ресурси в САЩ до подобно безпрецедентно изхвърляне на хранителни продукти в страната се е стигнало заради неправилната маркировка на стоките.
Експертите твърдят, че маркировката по-голяма част от продуктите е била неразбирана и по тази причина 80% от американците са се объркали при разчитането на етикети и са изхвърлили година за консумация храна.

Световни компании за производство на храни и напитки обаче се надяват до 2015 година разхищението на храна да намалее наполовина. Предвижда се въвеждане на обществени регулации, така че храната да се използва по-ефективно.
Преди година в Ню Йорк се състоя Форум за потребителските стоки (CGF), в чиято мрежа са включени около 400 търговци, производители и други участници на пазара от общо 70 страни с комбинирани продажби от 2.5 трилиона евро.
През 2016 година те очертаха общи механизми за наблюдение на потреблението на храна, а докладите им ще бъдат обявени публично в края на тази година.

Системата цели да бъде намалена загубата на храна в производителния процес, както и да се намали количеството на изхвърлени хранителни продукти, останали по складовете.
Трагично е, че около 2 милиона тона храна, произведена в различни части на света, е загубена или изхвърлена, без изобщо да достигне до нечия чиния, заяви Пол Полман, главният изпълнителен директор на Unilever, цитиран от агенция Ройтерс.
Коментари