Ако смятате, че суровото (непастьоризирано) мляко не е рисковано за вашето здраве, трябва да прочетете тази статия.
Суровото мляко може да съдържа множество бактерии, вредни микроби, вируси и паразити, които могат да причинят опасни заболявания и дори смърт. Тези микроби включват бактерии, паразити и вируси като Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria и Salmonella щ.
Част от причинените неудобства и неприятности, които може да доведе консумацията на непастьоризирано мляко, са диария, стомашни спазми, повръщане, алергии. В някои случаи не е изключено и да доведе до животозастрашаващо заболяване. Ако сте приемали подобен тип храна и се почувствате зле, незабавно потърсете лекарска помощ.
Суровото мляко от биологични и местни млечни ферми не гарантира пълна безопасност. Когато млякото се консумира сурово, микробите могат да влязат в него по време на събиране, транспортиране, съхранение или преработка и това може да доведе до риск от заболяване.
Следете за проверка и на четирите показателя. За да сте сигурни, че не застрашавате здравето на вашето семейство, препоръчително е млякото да мине висока температурна обработка.
Продажбите по улиците на мляко с недоказано качество в пластмасови бутилки втора употреба са нерегламентирани и не отговорят на никакви изисквания за безопастност, както и на санитарните норми. Ако търсите такъв продукт, най - добре се снабдете с такова лично от регламентирани ферми или млекомати.
Няма възрастова група, която да е защитена от риск от отравяне. По-висок риск, разбира се, има при кърмачета и малки деца, възрастни хора, бременни жени и хора с отслабена имунна система.
Микробите обикновено не променят външния вид, вкуса или миризмата на млякото, пастьоризацията е най-добрият начин да се избегне рискът от заболяване.
Отравянето с непастьоризирано, сурово мляко е едно от най-опасните, не излагайте себе си и близките си на риска от заболяване! Купувайте и консумирайте само пастьоризирано мляко. Ако това не е посочено от производителя, по-добре е да откажете такава покупка!
Съхранявайте млякото и млечните продукти в хладилник при 4 ° C и по-студено. Не консумирайте мляко с изтекъл срок на годност.
Коментари