Консумирането на плодовете в сурово състояние се препоръчва от повечето специалисти, защото по този начин те запазват всички ценни вещества, които съдържат. Трябва да се има предвид и че голяма част от плодовете трябва да се приемат необелени, тъй като в много от тях ценните витамини се съдържат именно в обелката.
Важно е всички плодове да бъдат добре измити и да се знае, че необходимото за човешкия организъм количество каротин, витамин С и Р може да бъде набавено почти изцяло от плодовете. По повод суровоядството има обаче и специалисти, които се обявяват против него.
Ето защо е добре да се запознаем с предимствата и недостатъците на консумирането на сурови плодове:
Предимства от консумацията на сурови плодове
1. Суровите плодове не съдържат вредни консерванти, каквито често се срещат в консервираните плодове;
2. Чрез консумацията на сурови плодове тялото се пречиства от натрупаните в него токсини;
3. При продължителна топлинна обработка на плодовете се стига до значителна загуба на витамините, които се съдържат в тях;
4. Суровите плодове ни дават много повече енергия за разлика от обработените;
5. Суровите плодове са с много по-ниско съдържание на калории в сравнение с консервираните, особено сладката, конфитюрите и мармаладите;
6. Установено е, че консумацията на сурови плодове играе протективна роля по отношение на редица заболявания.
Недостатъци от консумацията на сурови плодове
1. Много често при консумацията на сурови плодове хората забравят да ги измият правилно и се стига до сериозни стомашни разстройства;
2. При проведено изследване сред жените, които консумират само сурови плодове, се оказва, че голяма част от тях започват да имат проблеми с редовността на цикъла си;
3. Консумирането само на свежи плодове, особено ако те са част от биопродукцията, излиза доста неизгодно финансово в сравнение с обработените плодови продукти;
4. При много от хората, придържащи се към суровоядството, се открива недостиг на витамин В12;
5. Макар все още да не е напълно доказано, се прави връзка между суровоядството и увреждането на зъбите и по-точно на зъбния емайл;
6. Когато консумирате плодове, претърпели топлинна обработка, до голяма степен се предпазвате от постъпването на микроорганизми в тялото Ви.
Коментари