Консумирането на сурови плодове и зеленчуци като дозирано лечение дава неочаквано добри резултати при редица заболявания. Времетраенето на режима на суровоядство се решава индивидуално се консултира с диетолози.
При суровоядството храната се приема в нейния естествен вид, без каквато и да е кулинарна обработка.
А ето и какво можем да излекуваме чрез ядене на сурови плодове и зеленчуци:
1. Подагра и болести с увеличено съдържание на пикочна киселина в кръвта. При тези заболявания е необходимо да се ограничат приемането на бобови храни;
2. Старчески диабет и затлъстяване. Препоръчват се така наречените зелени дни, през които могат да се приемат само зеленчуци в комбинация с растителни масла. Удачно е да се прилага и строг вегетатиански режим;
3. Заболявания на сърдечно съдовата система - сърдечна декомпенсация, атеросклероза и тежка форма на хипертонична болест. Обикновено се назначават разтоварващи млечни дни и периодично строг вегетариански режим;
4. Остри и хронични заболявания на бъбреците. Препоръчителни са разтоварващи дни с плодове, плодови и зеленчукови сокове и от време на време строг вегетариански режим;
5. Епилепсия и спазмофилия - чрез ядене на сурови плодове и зеленчуци и вегетарианство се ограничава постъпването на сол в организма, което, от своя страна, подпомага натрупването на бромови соли;
6. Тромбофлебити и алергични заболявания - тук вегетарианството служи като профилактично средство;
7. Заболявания на черния дроб и жлъчните пътища;
8. Запек - вегетариянският режим улеснява изпразването на червата, но при възрастни хора може да има обратен ефект;
9. Заболявания на нервната система - чрез приемането на сурови плодове и зеленчуци се подобрява апетита, обмяната на веществата, физическата активност и настроението.
Трябва да се внимава със суровоядството при язва на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен ентероколит, миксидем и Базедова болест.
Коментари