В понеделник СЗО излезе с нов черен списък на храните, които причиняват рак. Сред тях място намират белите, червени и изобщо всички преработени меса.
Данните на агенцията показват, че те водят до развитие на рак на дебелото черво и редица други неразположения. Според тях те са толкова опасни, колкото са цигарите и алкохолът.
Наши специалисти обаче са на друго мнение. В предаването Здравей, България професор Байкова обяви подобни твърдения за крайни и дори за неверни.
Докато специалистите на СЗО за момента не могат да установят безопасната доза месо и дори дали има такава, у нас от години се спазва препоръчителната доза от 160 г колбаси дневно.
Професор Байкова оспорва крайните заключения, които комисията прави. Според нея преработените меса са опасни, когато се консумират опушени или препечени на скара или грил.
Кирил Вътев, собственик на фирма за производство на колбаси, пък разглежда въпроса за повишения риск от рак на дебелото черво при вегетарианците. Той по никакъв начин не се различава от този на хората, които консумират месо.
Страхът от консумирането на определени храни е този, който ги прави опасни и канцерогенни, категорични са българските специалисти. Всяко нещо трябва да се приема с мярка. Когато се яде месо, е добре то да се комбинира със зеленчуци, тъй като те абсорбират канцерогенните вещества.
Относно количеството Вътев дава пример с меда. Никой не се съмнява в неговите ползи, но когато изядем един буркан мед, получаваме гликолитичен шок.
Освен всичко друго България е една от страните, в които се консумира най-малко месо, така че българите не трябва да се притесняват от изнесените данни, обобщават в заключение специалистите.
Коментари