Миналата година над 1.5 милиона души са били диагностицирани с рак според данни на Световната здравна организация. В действителност малко от тези хора отдават тревожното събитие на храните, които консумират.
Ежедневно мислим за здравословното си състояние, но дали е възможно това, което ядем, да ни убива с всеки изминал ден? Тук ще ви запознаем с най-опасните храни, за които се смята, че имат пряка връзка със заболяването рак.
1. Силно преработени бели брашна
След рафиниране преработените бели брашна не само губят най-ценните си хранителни вещества, но за да постигнат искрящо белия си цвят, те се избелват с химикал, наречен газ хлорин. Това вещество е класифицирано като опасно, дразнещо, а в много случаи може да бъде и смъртоносно. Крайният резултат е продукт с много висок гликемичен индекс, който е лош за кръвната захар.
2. Пуканки за микровълнова
Всеки обича да гледа филми с плик топли пуканки в скута. Микровълновата несъмнено е най-лесният и удобен начин да се сдобием с вкусното похапване. За съжаление хартиените торбички с пуканки за микровълнова са облицовани с перфлуорооктанова киселина (PFOA). Този химикал се съдържа и в тефлона. Изследванията показват, че този химикал може да бъде свързан с безплодието при жените и значително увеличава риска от рак на бъбреците, пикочния мехур, черния дроб, панкреаса, както и на тестисите.
3. Изкуствени подсладители
Ако се опитвате да избегнете употребата на захар заради диета или диабет, възможно е да използвате изкуствените подсладители. Въпреки това много проучвания показват, че хората обикновено наддават на тегло при използването им, което прави по-трудно проследяването на кръвната захар. Повечето изследвания на изкуствени подсладители показват, че всички те съдържат аспартам. За този химикал се знае, че причинява някои мозъчни тумори.
4. Алкохолът
Много от нас обичат да се наслаждават на хубаво питие след дълъг работен ден, но честата консумация на алкохол може да доведе до много здравословни проблеми, включително диабет, затлъстяване и много видове рак.
Скорошно проучване показа, че жените в менопауза, които пият едно питие на ден или по-малко, са имали увеличение с 30% на заболеваемостта от рак на гърбата в сравнение с жените, които не пият изобщо.
Коментари