Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Доц. Георги Милошев: Тортите и бонбоните причиняват рак!

Доц. Георги Милошев: Тортите и бонбоните причиняват рак!

Бонбони

Вече много се е изговорило за различните храни и добавките към тях, наричани за по-кратко Е-та. Знае се, че някои от тях са абсолютно безвредни, а други - точно обратното. И е факт, че, ако слушаме различните мнения на различните специалисти, ще се окаже, че няма с какво да се храним, стига да нямаме възможност да си го набавяме сами като домашен продукт.

Все пак е добре винаги да сме информирани относно Е-тата, защото те на практика съществуват в почти всички храни. По този повод сме решили да Ви запознаем с мнението на доц. д-р Георги Милошев, който е завършил биологическия факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски с магистратура по специалност Генетика. По настоящем работи в Института по Молекулярна биология на БАН-София и има вече на 50 научни публикации. Т.е. казано накратко - неговото мнение по различни въпроси би трябвало да Ви заинтригува.

Доц. Георги Милошев твърди, че при отнело около 3 години проучване, е стигнал до извода, че в храните, предлагани на българския пазар, съществуват 6 хранителни добавки, които могат да са опасни. Тук е моментът да се спомене, че БАН се разграничава от възгледите на своя учен, аргументирайки се, че това са Е-та, които са приети от Европейския съюз като безобидни.

Но да се върнем на темата. Доц. Георги Милошев смята, че 3 от считаните от него вредни добавки са бои, а именно - зелена, червена и синя боя. А те се използват главно в сладкарството под формата на глазури за торти или при направата на различни бонбони.

Според учения тези опасни добавки променят нашето ДНК и е възможно да доведат и до рак. Научно доказано е, че веществата функционират на клетъчно ниво и рефлектират най-лесно върху подрастващите организми, а увредената генетична информация се предава и на следващите поколения.

Торти

Казано по-просто - давайки на децата си цветни бонбони или торти с глазура, оцветена в червено, зелено или синьо, Вие бихте увеличили риска те да се разболеят от рак, а децата, от своя страна, биха предали този риск на своите деца.

Най-добре е разбира се мнението на доц. Георги Милошев да не е меродавно, но само при мисълта за последствията от тези вещества със сигурност би било по-добре да ограничите приема на тези храни от децата Ви.

А ако се наложи да приготвяте сами торта, винаги можете да използвате естествени оцветители като например сладко от боровинки за получаването на червена боя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest