Препечените филийки, както и печените картофи, образуват канцерогенен акриламид, който може да доведе до развитието на ракови заболявания, категорично е проучване на Британската агенция по хранителните стандарти.
Експертите предупреждават, че колкото по-тъмен е цветът на филийките или картофите, толкова по-опасни са те за вашето здраве. Затова призовават хората да не прекаляват с препичането на филийки и картофи.
До светлозлатисто е идеалният според изследователите цвят на храните, които можем да консумираме печени, без те да са канцерогенни.
В опитите си британският научен екип е следил количеството на канцерогенен акриламид при целите печени картофи, чипса и филийките. В края на изследването е установено, че опасният химикал покачва нивата си при по-продължително печене.
По-дълго печените картофи са съдържали 490 микрограма акриламид в 1 килограм картофи, което е 50 пъти повече от допустимата за прием доза от човешкия организъм.
Картофите, които са печени почти до степен за изгаряне, са съдържали 1052 микрограма акриламид за 1 килограм картофи, което е над 80 пъти повече допустимите нива.
Според учените в печените ястия трябва да има около 9 микрограма акриламид, за да не са канцерогенни.
При препечените филийки е установена горе-долу същата тенденция. Прегорелите почти до черно филии хляб са съдържали 167 микрограма акриламид.
Акриламидът е доказано канцерогенно вещество, което се образува в резултат на реакция между аминокиселините, захарите и водата в хляба и картофите. Неговото формиране започва при температура от над 120 градуса по Целзий.
В европейските регламенти има строги ограничения за съдържанието на акриламид във водата, предлагана на пазара, като то е 0.1 микрограма за 1 литър. Това количество обаче се показва няколко пъти в печените храни и кафето.
Коментари