Някои хранителни продукти се нуждаят от ниска температура, за могат да бъдат съхранени по-дълго време. Но също така има и такива, които не бива да се слагат в хладилник за съхранение, тъй като губят своите полезни стойности. Ето кои са те:
1. Консервирани храни като месо, лютеница, мармалад, печени чушки и прочее - освен че заемат много място, те няма нужда да стоят в хладилник, тъй като са стерилизирани и трайно консервирани;
2. Твърди зеленчуци като моркови, лук, картофи - съхранени в хладилник, те губят своите хранителни стойности. По-бързо омекват и се разкашкват. Лукът например се изсушава;
3. Мед - препоръчва се съхраняване на тъмно и сухо място. Не обича нито много високата, нито много ниската температура. В противен случай може или да се втвърди или да се захароса;
4. Шоколад и бонбони - при съхранението им в хладилник се образува влага, в следствие на която се образува кристална захар на повърхността. Това води до загуба на истинския им вкус;
5. Дини и тикви - продължителното им съхраняване в хладилник води до тяхното омекване и лош вкус. Могат да се охладят само ако ще се консумират веднага;
6. Олио и зехтин - в хладилник се променя консистенцията им. Ниските температури променят техните вкусове и качества;
7. Плодове - не обичат ниските температури, тъй като отделят вредни вещества при съхранение в хладилник. Съхраняват се на сухо, без пряка слънчева светлина място.
Коментари