Gotvach.bg»Съвети»Как се готви коприва?

Как се готви коприва?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94229884
Как се готви коприва?

Копривата наподобява вкуса на спанака и при консумацията ѝ се усеща вкуса на минералите, които се съдържат в нея /най-вече на желязото/.

Когато използвате коприва в кухнята за направа на различни гозби, задължително носете чифт дебели ръкавици.

С тях можете да приготвяте ястия от коприва, без да се притеснявате, че тя ще изприщи ръцете ви.

Преди консумацията на коприва се уверете, че листата ѝ не са били пръскани с химикали. Добро решение е да отглеждате копривата в градината си, за да сте сигурни, че е екологично чиста.

Как наистина да приготвим копривата?

Важно е да се започне с измиване на листата. След като измиете копривата, откъснете листата от дръжката. Бързото бланширане на копривата в тенджера с вряща вода ще премахне „ужилването“, което може да причини при допир. Не бланширайте твърде дълго копривата, защото листата ще увехнат и ще започнат да губят вкус, текстура и полезните свойства, които притежават.

Преди да включите копривата в някое ястие с коприва, първо, изцедете водата от нея, а след това можете да добавите малко сметана, за да получите вкусна гарнитура.

Можете да я нарежете на ситно и в сос за паста. Подобно на спанака, можете да замразите копривата.

Пригответе с нея омлет с коприва, ризото с коприва, баници, ястия с месо, кишове с коприва, предястия с коприва и др.

Обикновената супа от коприва е безспорно едно от най-вкусните и здравословни, пролетни ястия поради съдържанието на желязо в нея, витамини А, Е, С и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати