Копривата наподобява вкуса на спанака и при консумацията ѝ се усеща вкуса на минералите, които се съдържат в нея /най-вече на желязото/.
Когато използвате коприва в кухнята за направа на различни гозби, задължително носете чифт дебели ръкавици.
С тях можете да приготвяте ястия от коприва, без да се притеснявате, че тя ще изприщи ръцете ви.
Преди консумацията на коприва се уверете, че листата ѝ не са били пръскани с химикали. Добро решение е да отглеждате копривата в градината си, за да сте сигурни, че е екологично чиста.
Как наистина да приготвим копривата?
Важно е да се започне с измиване на листата. След като измиете копривата, откъснете листата от дръжката. Бързото бланширане на копривата в тенджера с вряща вода ще премахне „ужилването“, което може да причини при допир. Не бланширайте твърде дълго копривата, защото листата ще увехнат и ще започнат да губят вкус, текстура и полезните свойства, които притежават.
Преди да включите копривата в някое ястие с коприва, първо, изцедете водата от нея, а след това можете да добавите малко сметана, за да получите вкусна гарнитура.
Можете да я нарежете на ситно и в сос за паста. Подобно на спанака, можете да замразите копривата.
Пригответе с нея омлет с коприва, ризото с коприва, баници, ястия с месо, кишове с коприва, предястия с коприва и др.
Обикновената супа от коприва е безспорно едно от най-вкусните и здравословни, пролетни ястия поради съдържанието на желязо в нея, витамини А, Е, С и др.
Коментари