На 21 юли е и празникът на популярния крем Бюре. Неустоимият вкус на крем Брюле може да изкуши всеки. Десертът обаче разбунва духовете между два града, които оспорват авторството му.
Единият град е Кеймбридж. Според представителите на английския колеж Тринити кремът е техен специалитет още от 17 век. Те го наричали Cambridge burnt creme, a захарта горели със специална плоча с гравиран герб на колежа.
Другото място на картата на Европа, което е родината на десерта, е Испания. Деликатесът се приготвя от 18 век и се нарича crema catalana/каталонски крем на името на едноименния град.
А всъщност за пръв път рецептата за крем Брюле се появява в готварската книга на французина Франсоа Масиело от 1691 година.
Кремът Брюле е десерт от яйчен крем, поръсен със захар, която се карамелизира с готварска газова горелка или под грила на фурната.
Сервира се изстуден и ухае на ванилия, шоколад, ликьор, плодове, уиски или мента.
Основните съставки на крем Брюле са жълтъци, захар, течна сметана, различни аромати, а технологията на производство е стриктно установена и при неспазване не гарантира неповторимия вкус на този любим десерт.
Коментари