На 13-ти август в САЩ отдават почит на едно от най-емблематичните месни ястия – Негово Величесто Филе Миньон.
Това култово кулинарно произведения идва от френската кухня. Най-често се прави от телешко месо, което обаче е много специално. За да е възможно най-крехко, се добива от младо животно, при това се взема само месцето около гръбначния стълб.
Цялото филе преминава по протежение на двете страни на гръбнака и по форма наподобава змия. В по-широката част се нарича тендерлойн, а приличащият на опашка скосен край е самото е филе миньон.
Ползват се различни похвати при термичната обработка на така полученото филе, но най-често се приготвя на тиган или скара. Характерно е, че първо месото се запечатва, а след това се готви на умерена температура.
Друга важна подробност е, че може да се приготви в бекон и така да се обогати вкуса му. Поднася се със сметанов сос или винена редукция.
Една от най-прословутите и изтънчени вариации на Филе Миньон е така нареченият Стек Росини, който съчетава телешко филе, гъши дроб, черен трюфел и сос Мадейра.
Ако ви се отдаде възможност да го опитате, задължително го направете. Ще създадете невъобразима наслада за сетивата си с истинска симфония от вкусове!
Коментари