Храната и пътуването - една от неустоимите двойки в света. Както книгата и почивката, любовта и поезията, морето и романтиката и какво ли още не…
Независимо от вашата посока, винаги ще намерите малък повод да направите кратко кулинарно проучване, за да научите повече за местната култура. Защото всяка страна има своите специалитети в сферата на гастрономията. Ето петте най-вдъхновяващи за вкуса страни и особеностите на тяхната кухня.
Френската кухня
Френската кухня е крем де ла крем на кулинарния свят. Нейните корени са в Средновековието, по времето на революцията, когато скъпите банкети са били по възможностите на почти всеки. Днес тя има световната репутация на “висша кухня” и е толкова известна, колкото и нейните творби за масата. Когато се говори за френската кухня, думите вина, сирена, хляб и сладкиши винаги влизат в употреба. А най-известното френско ястие със сигурност не е едно - от фоа гра през лучена супа до макароните.
Италианската кухня
Италианската храна е без съмнение най-известният продукт на страната в света. Въпреки цялото разнообразие на хранителни стоки, които съществуват в различните райони, някои от тях като сиренето, доматите или картофите, са част от кулинарните произведения в цялата страна. Италианската кухня е почти древна с корени, които се простират до 4 век преди нова ера. А италианските емблеми в света със сигурност са пицата и пастата.
Китайската кухня
Със своите магазинчета за кнедли и многообразието си от съществуващи храни на малки късчета, Китай е част от най-красивите замъци на световната кухня. Дори в купата с храна се забелязва културното правило на Ин и Ян, хармонията и равновесието. Оризът е една от китайските традиционни храни, а може би най-известното китайско ястие е Патица по пекински.
Индийската кухня
Индийската кухня е прочута в целия свят със своите пикантни храни. Най-сервираното ястие на планетата е Муглай или Пунджаби, идващо от Северна Индия. Индийските храни са главно вегетариански, но това не изключва някои с козе, агнешко и пилешко месо или риба.
Тайландската кухня
Между Индия, Китай и Океания, тайландската кухня е най-добрата като техники и съставки от трите. В нейните ястия често се усещат чесън или подправки, особено чили. Други особености на тайландската кухня включват сок от зелен лимон, кориандър и лимонова трева. Едно от ястията, които задължително трябва да се опита е Пад Тай - лакомство от пържени спагети в специален сос със скариди, фъстъци, соеви кълнове и зелен лук.
Коментари